Micsoda friss zöldség!

Mindig a zöld színű, sima és fényes hüvelyeket válasszuk. Vásárlásnál ügyeljünk a mennyiségre, mivel 500 g hüvelyes borsó csak 250 g friss borsót ad.

Öntsük egy vízzel teli salátástálba és alaposan mossuk meg őket. Tárolás szempontjából több opció közül is választhatunk: lefagyaszthatjuk vagy befőttesüvegben is eltehetjük őket. Ehhez öntsük üvegekbe, adjunk hozzá babérlevelet és kétharmad mennyiségű sózott vizet (ebből lesz a leve) és sterilizáljuk 45 percig.

Ez a hüvelyes kiváló vitaminforrás és rendkívül gazdag rostban, amely alapvető fontosságú a bélrendszer megfelelő működéséhez.

A zöldborsó elkészítése

A zöldborsó elkészítése nagyon egyszerű.

Főzzük forrásban lévő vízben nagyszemű sóval vagy gőzben pároljuk 15 percig (méretétől függően kevesebb ideig), de elkészíthetjük kuktában is, ez esetben 10 percig főzzük vagy tegyük 5 percre a mikrohullámú sütőbe. Egy serpenyőben szintén megpárolhatjuk alacsony lángon némi zsiradék, néhány kisebb újhagyma, sárgarépa és füstölt szalonna kíséretében. Szezonon kívül fagyasztva vagy konzervként vásárolhatjuk meg.

A borsó-sárgarépa konzerv a konyhaszekrény egyik legfontosabb alapdarabja a sietős estékre. Csak melegítsük meg a konzerv tartalmát alacsony lángon, és a végén adjunk hozzá egy kevéske vajat. Ha másik recepthez használnánk a keveréket, öntsük a doboz tartalmát egy szűrőbe és öblítsük le.

Könnyű receptek

A fagyasztott borsó (szupermarketekben vásárolt vagy házi készítésű) finom és színpompás köret a karácsonyi sült mellé, ahogy az néhány magazinban is látható. Adjunk hozzá fehérborban párolt, karamellizált újhagyma levet – egyszerűen isteni! Csirkés curryvel szintén jól mutat.

Azonban a borsót nem kizárólag melegen fogyaszthatjuk! Készítsünk finom zöld hummuszt friss borsóból némi olívaolajjal. Vagy dobjunk össze egy szemet gyönyörködtető vegyes salátát rizzsel, tonhallal, paradicsommal, hagymával, egy doboz csemegekukoricával és némi zöldborsóval.

Találtunk néhány zölddborsó konzervet a konyhaszekrényben és nem tudjuk, mit kezdjünk vele, anélkül, hogy felmelegítenénk? Szűrjük le a levét, majd tegyük sonkás-Gruyère sajtos tortába, kantoni rizsbe, tortillába vagy akár tabulé salátába.