Az egészséges hüvelyes

A csicseriborsó a mediterrán konyha egyik fő hozzávalója. A növényi fehérjében gazdag hüvelyes (kb. 9 g 100 g csicseriborsó esetében) remek húspotló fehérjeforrás, különösen, ha durum búzadarával párosul. Természetesen készíthetjük csirkével vagy marhahússal is. A B9-vitamint és ásványi sókat tartalmazó csicseriborsó nem tartalmaz sem glutént, sem koleszterint. A száraz csicseriborsót főzés előtt áztassuk vízbe 12 órán keresztül, majd öblítsük le. Körülbelül 1 órás főzési idővel és nagy mennyiségű forrásban lévő vízzel számoljunk, hogy jól megpuhuljanak a szemek. Figyelem, ne adjunk sót a vízhez, mert ez meghosszabbítja a főzési időt. Inkább főzés után ízesítsük.

Nyári napsütést idéző receptek

A csicseriborsó számos mediterrán étel, például a kuszkusz, a csicseriborsó és kömény saláta vagy a híres libanoni hummusz alapja - utóbbi egy vékony hummuszréteg fokhagymával, tahinivel (szezámmagos paszta) és citromlével tálalva, melyet pitával fogyaszthatunk. A főtt csicseriborsóval készült falafel szintén isteni! Az indiai gasztromóniában a csicseriborsó a főételek, például a curry és a dhal alapja vagy a „dosa” nevű palacsintaszerű fogásé, melyet olajban sütve és chilivel ízesítve tálalnak előételként.

Főzés csicseriborsó liszttel és lével?

A csicseriborsó liszttel Provence-i különlegességeket készíthetünk, például panisse-t (melyet felszeletelve olívaolajban sütnek ki) vagy a Nice socca-t (nagy francia crepe-t, melyet kerek főzőlapon készítenek). Amikor kinyitunk egy csicseriborsó konzervet, tartsuk meg a levét, amely kiválóan helyettesíti a tojást és olyan desszerteknek lehet az alapja, mint a csokoládé mousse. Kézi mixerrel addig keverjük némi cukorral és citromlével, amíg a keveréknek habcsók állaga lesz. Könnyű elkészíteni és meglepően finom!