Sárgarépa, a többszezonos zöldség!

Intenzív színével és a gyermekkorra emlékeztető édes ízével a sárgarépa mindenki egyik kedvenc zöldsége. A sárgarépa után nevezték el a béta-karotint (más néven A-provitamint), a karotinoid családból származó narancssárga pigmentet, amelynek a színét köszönheti, továbbá a látásra és a bőrre gyakorolt ​​egészségügyi előnyeiről ismert. A karotinoidok - melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen a fagyasztott sárgarépában - zsírban oldódnak, vagyis testünk számára sokkal könnyebben emészthetők, ha zsírokkal, például tejszínnel vagy olajjal társítjuk őket. A sárgarépa ezenkívül az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen rostokat és ásványokat (magnézium, kálium, foszfor) is tartalmaz. Tápértékének, valamint ízének köszönhetően az egyik legtöbbet fogyasztott zöldség.

Hogyan főzzük a sárgarépát?

Hámozás helyett folyóvíz alatt tisztítsuk meg a sárgarépát, amivel maximalizálhatjuk a vitaminbevitelt. Ezután párolva vagy dinsztelve is elkészíthetjük. A pürésített sárgarépa igazi klasszikus, amely könnyen elkészíthető és egyaránt kedvelt a gyerekek, illetve a felnőttek körében. Vannak azonban más receptek is, ahol szintén a sárgarépa a főszereplő: reszelt sárgarépa vinaigrettel, hasábokra vágott és görög joghurttal tálalt répa előételként, gőzölt sárgarépa, Vichy-i módra serpenyőben sült sárgarépa, de akár sós tortákban, hal vagy hús mellé, pirított rizzsel és ivóléként is fogyaszthatjuk - és természetesen nem feledkezhetünk meg a híres répatortáról sem (önmagában vagy akár más gyümölccsel, például almával keverve).

Mindent a sárgarépáról

A piacon, a szupermarketben vagy a zöldségesnél háromféle sárgarépával találkozhatunk: a primőr vagy új sárgarépával (tavasszal, melyet a zöldjével együtt árulnak), a szezonális sárgarépával (ősszel) és az eltartható sárgarépával (télen).

A primőr sárgarépa zöldjét érdemes megtartani, mivel értékes mikrotápanyagokkal rendelkezik. Miután megmostuk és megszárítottuk, aprítsuk fel, majd hasonló módon használjuk, mintha petrezselymet és egyéb zöldfűszereket használnánk.

A sárgarépa tárolása: az új sárgarépák a hűtőszekrény alsó részében 3 napig, a szezonális és eltartható sárgarépák 8-10 napig állnak el.