Pinterest

Zöld shakshuka

A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!
Közepes nehézségű
4 személy
25 perc
18 perc

Hozzávalók

Hozzávalók
4 személyre
500 g friss vagy fagyasztott Bonduelle spenót

2 szál újhagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

1 szál póréhagyma

fél tk kömény

4 tojás

100 g feta

szárított chili

koriander

kapor
hozzávalók 4 személyre
500 g friss vagy fagyasztott Bonduelle spenót

2 szál újhagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

1 szál póréhagyma

fél tk kömény

4 tojás

100 g feta

szárított chili

koriander

kapor

Termékajánlatunk a recepthez

Fagyasztott Leveles SpenótFagyasztott Leveles Spenót
  1. lépés 1
    Aprítsuk fel az újhagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg olívaolajban.
  2. lépés 2
    Adjuk hozzá a finomra szeletelt póréhagymát, 500 g friss vagy fagyasztott spenótot és fél tk köményt. Fedjük le és pároljuk 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. lépés 3
    Egy kanál hátuljával formázzunk 4 kisebb lyukat a zöldségkeverékbe és üssük bele a tojásokat.
  4. lépés 4
    Sózzuk, borsozzuk és főzzük további 5–7 percig, amíg a tojásfehérje megkeményedik, a sárgája viszont folyós marad.
  5. lépés 5
    Morzsoljunk a tetejére fetát, végül ízlés szerint kevés borssal és korianderrel vagy friss kaporral ízesítsük.
Próbálja ki ezt a receptet is!
Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Ricottás-spenótos töltött cannelloni

    Ricottás-spenótos töltött cannelloni

    A ricottás-spenótos töltelékkel megtöltött cannelloninak krémes, fokhagymával és szerecsendióval fűszerezett besamel mártással ágyazunk meg. A tetejére szintén besamel, illetve parmezán kerül, így sütjük készre ezt a kényeztető egytálételt.

  • Spenótos-kecskesajtos croque monsieur

    Spenótos-kecskesajtos croque monsieur

    A méltán híres francia pirítós ötlete az ausztrál őslakosoktól ered. Franciaországban először 1910-ben kínálták à la carte egy bisztróban, és még Marcel Proust is megemlítette híres Bimbózó lányok árnyékában című művében!

  • Spenótos-gombás galette

    Spenótos-gombás galette

    A galette, a franciák forma nélkül készülő pitéje édes és sós változatban is rendkívül népszerű. Viszonylag könnyen hordozható, de mivel langyosan vagy forrón érdemes elfogyasztani, főleg vacsorákhoz, baráti összejövetelekhez vagy brunchokhoz ajánljuk.

További tippek

Paradicsom, paprika, hagyma, ezek a shakshuka hagyományos alapanyagai, amely egy tipikus közel-keleti étel. De próbáltuk már a tavaszi változatot zöld zöldségekkel? Könnyű és finom recept spenóttal, zöldborsóval, friss korianderrel, de mehet bele spárga, a póréhagyma zöld része, avokádó és friss fokhagyma is. Miután ez a zöldségkeverék normál hőfokon felforrt, törjünk a tetejére tojásokat. Kényeztessük magunkat, és mártogassunk friss kenyeret a folyós belsejébe. Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb vegetáriánus recept! Íme, a tökéletes recept titkai.

Először is az anyag. Itt nincsenek edények, csak egy nagy serpenyő, ideális esetben öntöttvas vastag fenékkel, amely egyenletesen melegszik a homogén főzés érdekében. Kell majd hozzá egy fedő is, mert a tojás akkor sül meg ebben a receptben, ha letakarjuk. Aztán jöhetnek a hozzávalók. Egy jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen, csakúgy, mint a friss fokhagyma: egy gerezd fokhagyma szükséges egy 4 személyes ételhez. Majd jöhetnek a frissen őrölt fűszerek: só, bors, kömény, koriander és akár paprika is.

A legfontosabb továbbra is a zöldségek minősége. Friss vagy fagyasztott spenót, zöldborsó, vágott zöldbab…ez a recept lehetővé teszi sok zöld színű zöldség használatát. Vágjuk őket homogén méretűre, így gyorsabban megsülnek. Ha édesebb ízt szeretnénk, válasszuk a vöröshagymát a fehér hagymával szemben. A fűszernövényeket (koriander, petrezselyem) vágjuk finomra és utolsó simításként adjuk hozzá. Az elkészítésnél mi sem egyszerűbb: egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket, pár evőkanál vizet, sózzuk és fedjük le. Hagyjuk főni körülbelül 10 percig, időnként kevergessük meg. Attól függően, hogy mennyire puhák a zöldségek, a főzési idő eltérő lehet, ezért gyakran kóstoljuk meg, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ízesítsük borssal, törjük a tojásokat a zöldségek tetejére, és addig főzzük közepes lángon, amíg a fehérje megpuhul, a sárgája pedig még kissé folyós marad. Szórjuk meg fűszernövényekkel és fetával (nem kell melegíteni, az étel melegének köszönhetően elolvad rajta), és a pikánsabb receptek kedvelőinek egy kis csípős szósszal tálaljuk!