
A cékla kiválasztása és elkészítése
Válasszunk kemény, sima héjú céklát. Csapvíz alatt kefével tisztítsuk meg, anélkül, hogy meghámoznánk.
Lehetőség szerint pároljuk (a tápérték megőrzése érdekében) vagy ecettel forralt vízben főzzük 30–60 percig. A cékla akkor főtt meg teljesen, ha a kés hegye könnyen keresztülmegy a héján. Ezután szárítsuk meg, szedjük le a héját, majd mint a burgonya esetében, megsózva süssük a sütőben egy órán keresztül. Tejszínnel, citromlével, kaporral és sóval tálaljuk.
A főtt cékla legfeljebb 3 napig tárolható a hűtőszekrényben, légmentesen záró dobozban.
Egészséges, piros színű receptek
Bármikor jólesik egy finom borscs - hagyományos orosz céklaleves - vagy egy klasszikus céklasaláta mogyoróhagymával, petrezselyemmel, valamint mustáros és olívaolajos vinaigrette-el. Adjunk hozzá főtt tojást, kecskesajtot, cikóriát, madársalátát, néhány szem diót - a főtt céklát krémsajttal összekeverve pedig ízletes levest kaphatunk.
Szeleteljük fel, és süssük meg olívaolajjal és kecskesajttal, pürésítsük vagy készítsünk belőle juice-t, készítsünk belőle chipset vagy szárítsuk meg, hogy porítva 100%-ban természetes pink színezéket kapunk, melyet sütemények készítéséhez használhatunk fel.
Végül egy trükk: ne dobjuk el a leveleket, mert ehetők (ha elfelejtettük volna, a cékla és a spenót ugyanabból a családból származik), és érdekes, kissé savanykás ízt adnak a levesekhez, alapléhez vagy gratinhoz.