Zöldség curry









300 g édesburgonya
1 zacskó bébispenót
1 vöröshagyma
20 cl kókusztej
20 cl paradicsompüré
40g vaj
1 ek currypor
Friss koriander
Só
300 g édesburgonya
1 zacskó bébispenót
1 vöröshagyma
20 cl kókusztej
20 cl paradicsompüré
40g vaj
1 ek currypor
Friss koriander
Só
- lépés 1Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel az édesburgonyát. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat alacsony hőmérsékleten.
- lépés 2Adjuk hozzá a hagymát és a curryport. Keverjük össze, és pirítsuk 3 percig. Tegyük hozzá a kockákra vágott édesburgonyát és keverjük össze.
- lépés 3Ezután öntsük a serpenyőbe a kókusztejet és a paradicsompürét. Keverjük össze, tegyük hozzá a spenótot. Önstük fel annyi vízze, hogy teljesen ellepje a zöldségeket.
- lépés 4Sózzuk meg és forraljuk fel, majd lassú tűzön pároljuk 15-20 percig.
- lépés 5Közben nyissuk ki a csicseriborsót, és öblítsuk le.
- lépés 6Ellenőrizzük, hogy a zöldségek megfőttek-e: a kés hegyének minden nehézség nélkül át kell szúrnia az édesburgonya darabokat.
- lépés 7Adjuk hozzá a csicseriborsót a zöldség curryhez. Keverjük össze és hagyjuk 2 percig melegedni.
- lépés 8Szórjuk ezt az egyszerű zöldség curryt apróra vágott friss korianderrel, végül basmati rizzsel tálaljuk.
Sajtos-paradicsomszószos csőben sült fusilli
Ízletes fokhagymás-olívaolajos paradicsomszósszal, kétféle sajttal és olajbogyóval, valamint szárított sonkával készül, sütőben sütve ez a finom és tartalmas fogás. Tökéletes lehet sietős hétköznapi vacsorának vagy másnapra a munkahelyi ebédlőasztalra.
Pulyka csevap kukoricás bulgur salátával
A csevapcsicsa pulykahúsból készült változata tökéletes nyári recept, amely serpenyőben, de grillezve is elkészíthető! Tálaljuk csicseriborsóval, kukoricával és vörösbabbal gazdagított bulgur salátával, amit olívaolajos-chilis-lime-os öntettel tehetünk még ízletesebbé.
Grillezett zöldségek csicseriborsóval
Színes, különböző formájú és méretű grillezett zöldségek, csicseriborsóval megszórva és egy fantasztikusan ízletes chimichurri szósszal meglocsolva - ez a vibráló ízű, szemet gyönyörködtető saláta recept bármelyik nyári grill asztal főszereplője lehet.
További tippek
A zöldséges curry egy könnyen elkészíthető étel, amely kevés előkészítést, de jól megválasztott alapanyagokat igényel. Tehetünk bele sárgarépát, cukkinit, sütőtököt, brokkolit, néhány gerezd fokhagymát és burgonyát, de padlizsánt, egyéb leveles zöldségeket… sőt, télen akár káposztát is! A maradék főtt zöldségeket is felhasználhatjuk benne, hogy elkerüljük a pazarlást. A csicseriborsót pedig helyettesíthetjük konyhakész, főtt lencsével ebben a finom, kókusztejjel készült növényi curryben. A főzés legvégén adjuk hozzá, hogy megőrizze az állagát. Ily módon a zöldségcurryből kókusztejes lencse curry válik.
A curry nevű fűszerkeverék minden indiai családban más és más, és minden szakács maga készíti el: mindenkinek megvan a saját curry receptje! Mi is elkészíthetjük saját magunk a több, mint tizenöt különböző fűszert tartalmazó fűszerkeveréket. Ezek között megtalálható a gyömbér, koriander por, kurkuma, de a bors vagy chili, szegfűszeg és ánizs is. Rajtunk áll, hogyan állítjuk össze a keveréket. A recept elkészítésénél ne felejtsünk el egy jó evőkanálnyit megdinsztelni a választott zsiradékban (olívaolaj, kókuszolaj, semleges növényi olaj vagy vaj), mielőtt megpároljuk a többi hozzávalót (a fokhagymával és a hagymával kezdve). Akár növényi alapúak (sárgarépa, cukkini, burgonya, hagyma, fokhagyma stb.), akár húsosak (főleg csirkehúshoz), a curry receptek kiválóak a kiegyensúlyozott étkezéshez, különösen, ha rizzsel vagy burgonyával és salátával fogyasztjuk őket.
Jó tudni: a kókusztejjel készült növényi curryk légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben 3 napig eltarthatók, majd alacsony lángon újramelegíthetők. Recepttől függően adjunk hozzá egy kis kókusztejet vagy egy kevés vizet, hogy folyékonyabb legyen a szósz. Ez a recept több napra is elegendő és akkor is érdemes elkészíteni, ha a “batch”, azaz előre főzés rajongói vagyunk.