Spenót pestos tészta
Hozzávalók




1 csomag bébispenót
fél csokor bazsalikom
1 kis gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
4 ek kenyérmorzsa
dekorációnak néhány szem koktélparadicsom
só, bors
1 csomag bébispenót
fél csokor bazsalikom
1 kis gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
4 ek kenyérmorzsa
dekorációnak néhány szem koktélparadicsom
só, bors
- lépés 1Sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően.
- lépés 2Közben készítsük el a spenót pesztót. Hámozzuk meg a fokhagyma gerezdet. Csipkedjük le a bazsalikom leveleit.
- lépés 3Helyezzük a fokhagymát egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a spenót- és bazsalikomleveleket. Turmixoljuk össze, majd tegyünk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, egy kevéske sót és borsot. Addig turmixoljuk, amíg zöld, selymes pesztót nem kapunk.
- lépés 4Befejezésül készítsük el a zsemlemorzsát. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben, és addig pirítsuk a morzsát, amíg el nem éri a kívánt színt.
- lépés 5Kóstoljuk meg a tésztát, ha szükséges, főzzük tovább. Ha megfőtt, szűrjük le.
- lépés 6Forgassuk össze a főtt tésztát a spenót pesztóval. Tálaljuk leveses tányérokban vagy egy nagyobb tálaló tálban, szórjuk meg az aranyszínű zsemlemorzsával és díszítsük koktélparadicsommal. Azonnal tálaljuk.
Kukoricás-mangós töltött saláta
Előételt keresünk a hétvégi grillezéshez? Készítsünk töltött salátát! A római saláta nagy, ropogós levelei tökéletes tortillaként szolgálnak, a sárgadinnyés-kukoricás töltelék pedig igazi felüdülést nyújt a legmelegebb nyári napokon!
Tzatziki uborkával és zöldalmával
Mi idézhetné meg jobban Görögországot, mint a tzatziki? Most egy almával és retekkel készült változatot ajánlunk! Fogyaszthatod köretként, előételként, de akár főfogásként is!
Grillezett kukoricasaláta
Kukorica rajongók figyelmébe ajánljuk ezt a fejedelmi vajas-füstös paprikás grillezett kukorica salátát! Ha már nincs kéznél a grillsütő, a sütőben is elkészíthető, így a lakást is mennyei kukorica illat járja majd át.
További tippek
Ahány olasz család, annyi pesto recept: mindenkinek megvan a saját változata!
A „pesto” az olasz „pestare” szóból származik, aminek jelentése „összetörni”. A "pesto genovese", az olaszországi Genova városának különlegessége; fokhagymát, fenyőmagot, bazsalikomlevelet, parmezánt, pecorino romano-t és olívaolajat tartalmaz. Hagyományosan mozsárban készítik, és hosszú tésztákkal, általában linguine-vel, spagettivel vagy trenette-el fogyasztják. A pestos tészta tehát az egyik legnépszerűbb tésztarecept Olaszországban, mivel az ínyencek és a gyerekek számára is vonzó. Zöld zöldségekkel, például zöldbabbal vagy serpenyőben párolt spenótlevéllel is tálalhatjuk. Ha van időnk, könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben, amit jégkocka tálca segítségével le is fagyaszthatunk.
Ez a hagyományos recept sokféle variációt tesz lehetővé, amint azt a spenótos pesto is mutatja. A fenyőmag helyettesíthető mandulával, mogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával. Figyelem: ha mandulát vagy más sózott diót használunk, elhagyhatjuk a fenyőmagot, de ebben az esetben adjunk hozzá egy kis sajtot, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. További lehetséges variációk: a bazsalikom egy részét medvehagymával, madársalátával vagy más salátával, esetleg rukkolával helyettesíthetjük. Vagy próbáljuk ki a 100%-ban olasz eredetű salátán, a rukkolán alapuló pestot, amit parmezánnal és fenyőmaggal készítenek. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és éppoly finom tésztával, mint grillezett hússal. A rukkola fűszeres íze feldobja a steaket!
A pestoval nem csak pestos tésztát készíthetünk! Sokféle ételhez használhatjuk, ötletekből nincs hiány: vinaigrette-ben, zöldséglevesben, majonézben, paradicsomszószban - mindig megtalálhatjuk a módját, hogyan használjuk fel a konyhában. A quiche-ek és sós piték kedvelőinek egy réteg pesto a leveles vagy omlós tésztán kellemes, könnyed ízt ad: szezontól függően érdemes megkóstolni a cukkini + pesto vagy a vékonyra szeletelt cékla és pesto párosítást.
Végül, ha maradt a spenótos pestoból, tegyük egy tiszta üvegbe, öntsünk rá vékony rétegben olívaolajat, majd szorosan zárjuk le, így 3-4 napig eltartható a hűtőben. Ez elegendő mennyiség ahhoz, hogy a heti menüben a pesto legyen a főszereplő!