Epres saláta
Hozzávalók





250 g koktélparadicsom (sárga és piros vegyesen)
1 zacskó bébispenót
2 ek balzsamecet
3 ek olívaolaj
Só, bors
250 g koktélparadicsom (sárga és piros vegyesen)
1 zacskó bébispenót
2 ek balzsamecet
3 ek olívaolaj
Só, bors
- lépés 1Mossuk meg az epret. Mérettől függően vágjuk ketté vagy negyedekre. Vágjuk félbe vagy négyfelé a koktélparadicsomot is.
- lépés 2Keverjük össze egy tálban a sót, borsot, balzsamecetet és az olívaolajat. Adjuk hozzá a bébispenótot, a koktélparadicsomot és az epret. Alaposan forgassuk össze és azonnal tálaljuk.
Kukoricás-mangós töltött saláta
Előételt keresünk a hétvégi grillezéshez? Készítsünk töltött salátát! A római saláta nagy, ropogós levelei tökéletes tortillaként szolgálnak, a sárgadinnyés-kukoricás töltelék pedig igazi felüdülést nyújt a legmelegebb nyári napokon!
Grillezett kukoricasaláta
Kukorica rajongók figyelmébe ajánljuk ezt a fejedelmi vajas-füstös paprikás grillezett kukorica salátát! Ha már nincs kéznél a grillsütő, a sütőben is elkészíthető, így a lakást is mennyei kukorica illat járja majd át.
Tzatziki uborkával és zöldalmával
Mi idézhetné meg jobban Görögországot, mint a tzatziki? Most egy almával és retekkel készült változatot ajánlunk! Fogyaszthatod köretként, előételként, de akár főfogásként is!
További tippek
Ó, a finom eper! Ez a szezonális gyümölcs tavasszal a fiatalok és idősek kedvence. De mielőtt a piték és sütemények sztárja lett volna, az epret eredetileg az étkezés elején fogyasztották. Ezt a kissé elfeledett hagyományt újra felidézhetjük ezzel a szamócás bébispenót salátával, amely jó alternatíva a szokásos paradicsomsaláta helyett. Ideális előétel egy gyönyörű sajttál mellé, de grillezett tonhallal, sült csirkével és egy tál sonkával is finom!
Kevés hozzávalóra lesz szükségünk ehhez az egyszerű salátához. A bébi spenót levelei elég puhák ahhoz, hogy nyersen fogyasszuk őket. Ha nem előre mosott, használatra kész spenótot használunk, szánjunk időt a levelek alapos megmosására, mivel ez a zöldség sokszor homokos marad. Saláta centrifugában pörgessük meg alaposan, majd tegyük félre. Ezután készítsük el az epret: a legérettebb gyümölcsöket törjük pépesre, a többi epret pedig vágjuk fel egy éles késsel. Ebben a fázisban csak rajtunk múlik, hogy apróra vágott újhagymát, néhány mesclun salátalevelet, koktélparadicsomot vagy retket is adunk hozzá: fedezzük fel az alkotás és az improvizálás örömét! Néhány olajos mag ropogósságot biztosít a salátának: két-három evőkanál ízekben gazdag kesudió, szezámmag vagy mandula jót fog tenni a receptnek.
A recept utolsó lépése a vinaigrette. Figyelem, nem elég kizárólag olajat és az ecetet összekeverni, hogy a nevéhez méltó készítményt kapjunk! Egész hétre elegendő mennyiséget kapunk, ha egy csészében vagy légmentesen záródó üvegben készítjük el, és a mennyiségeket megszorozzuk hárommal. Rajtunk áll, melyik olajat használjuk: olíva, szezám, napraforgó, szőlőmag, dió vagy mogyoró olaj is jó alap. Ezután öntsük hozzá az ecetet, amiből szinte végtelen a választék: borecet, sherry ecet, balzsamecet vagy ízesített ecet az évszakhoz illően. Legjobban mégis a sherry ecet és a balzsamecet illik ehhez a spenót-eper salátához. Egy evőkanál ecethez és egy teáskanál mustárhoz két evőkanál olívaolajjal számoljunk. Ne felejtsünk sót és borsot (lehetőleg finom sót és frissen őrölt borsot) használni, majd alaposan keverjük össze, hogy homogén vinaigrette-et kapjunk.
Végül pedig az epres desszertek kedvelői jó ha tudják, hogy ez a gyümölcs igen jól kombinálható sós alapanyagokkal. Természetesen más piros gyümölccsel is passzol, de a friss mandulát, a fehér szőlőt, a kockára vágott almát vagy a kivi szeleteket is kedvelik. Egy csepp olívaolaj puhává varázsolja az eper szemeket, és ne habozzunk egy csipetnyi porcukor mellett egy csepp citromlével is meglocsolni, valamint enyhén megborsozni - ezek még jobban kihozzák a gyümölcs finom ízét. Néhány levél menta, bazsalikom, sőt tárkony is jó az eper salátába. De mindenekelőtt ne feledkezzünk meg a tejszínhabról!