Pinterest

Vegetáriánus lencseburger

Kísérlezető kedvűek figyelem! A hús helyett néha érdemes zöldségpogácsára váltani, például erre a vöröslencséből, sárgarépából és karfiolból készült változatra. Garantáltan nem fogjuk megbánni!

Hozzávalók

Hozzávalók
4 személyre
4 hamburger zsemle

150 g vöröslencse

150 g karfiol

1 fej jégsaláta

1 paradicsom

2 vöröshagyma

pár szem uborka

1 sárgarépa

1 tojás

1 ek paradicsompüré

60 g jenyérmorzsa vagy zabpehely

liszt

mustár, ketchup

só, bors
hozzávalók 4 személyre
4 hamburger zsemle

150 g vöröslencse

150 g karfiol

1 fej jégsaláta

1 paradicsom

2 vöröshagyma

pár szem uborka

1 sárgarépa

1 tojás

1 ek paradicsompüré

60 g jenyérmorzsa vagy zabpehely

liszt

mustár, ketchup

só, bors
  1. lépés 1
    Készítsük el a vöröslencsés hamburger pogácsát. Főzzünk meg 150 g vöröslencsét háromszor ennyi vízben (kb. 40 cl) 10 perc alatt. Szükség esetén szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
  2. lépés 2
    Turmixoljunk össze a karfiolt, amíg búzadara állagot nem kapunk. Aprítsunk fel egy fél vöröshagymát és 1 hámozott sárgarépát. Egy tálban keverjük össze a főtt lencsét, a karfiolt, a hagymát és a sárgarépát. Adjunk hozzá 1 tojást, 1 ek paradicsompürét, 60 g zsemlemorzsát vagy zabpelyhet, és sózzuk, borsozzuk a keveréket.
  3. lépés 3
    A kezünkkel formáljunk a masszából 4 vastagabb pogácsát. Forgassuk meg egy kevéske lisztben, és egy serpenyőben mindkét oldalon 5 percig süssük őket. A sütőben is megsüthetjük a pogácsákat 20-25 perc alatt 180° C-on.
  4. lépés 4
    Vágjuk félbe a zsemléket, majd tegyük egy tiszta munkafelületre. Díszítsük jégsalátával, paradicsom karikákkal, hagymával és savanyúsággal. Helyezzük rá a pogácsákat, és ízlés szerint mustárral vagy ketchuppal ízesítsük.
Próbálja ki ezt a receptet is!
Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Parmezános-zöldborsós burgonyakrokett

    Parmezános-zöldborsós burgonyakrokett

    Belül lágy, kívül aranybarnára sült burgonyakrokett airfryerben készítve. Szerecsendióval fűszerezve, parmezánnal gazdagítva, és egy kevés zöldborsóval megbolondítva a tökéletes ízélmény érdekében.

    FEDEZZE FEL A RECEPTET
  • Kukoricás tonhallal töltött burgonya

    Kukoricás tonhallal töltött burgonya

    Ki tudna ellenállni a héjában sült burgonyának? Még tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha olvadt vajjal és finom kukoricás-tonhalas töltelékkel tálaljuk, és máris kész az igazi komfort fogás! 

    FEDEZZE FEL A RECEPTET
  • Mexikói csirke pikánsan

    Mexikói csirke pikánsan

    Pikáns mexikói fűszerek, csípős kolbász és omlós csirke. Ismerjük meg ezt a dél-amerikai stílusban készített babos-csirkés receptet sok-sok fűszerrel ízesítve.

    FEDEZZE FEL A RECEPTET

További tippek

A leghíresebb vegetáriánus receptek között a hamburgerek előkelő helyet foglalnak el!

Azonban a legjobb vegetáriánus burger elkészítése nem is olyan egyszerű. Kell hozzá: finom zsemle, ízletes fűszerezés (ketchup, mustár…), néhány plusz hozzávaló (salátalevél, szeletelt hagyma és paradicsom, uborka) és ízlés szerint sajt A legnehezebb feladat azonban a hagyományosan marhahúsból készült pogácsa helyettesítése. Bár néhányan ízesített tofu pogácsát vesznek a szupermarketből, a legjobb, ha otthon készítjük el a növényi alapú pogácsát lencséből, amelynek állaga jól utánozza a húst – jobban, mint más hüvelyesek, például a csicseriborsó. Sok recept vöröslencsét használ, de a hagyományos lencse szintén tökéletes. Ha sietünk, használjunk  konzerv lencsét.

Kezdjük azzal, hogy a lencsét sótlan hideg vízben feltesszük főni, mint minden más lencsés receptnél. A só csak megakadályozza, hogy a lencse megfelelően megfőjön, ezért a főzés végén kell hozzáadni. Amíg fő a lencse, adjunk hozzá fokhagymát, egy apró kockákra vágott sárgarépát, tetszés szerinti fűszereket (koriander, kömény, kakukkfű) és addig pároljuk, amíg minden megpuhul. Egyszerű, nemigaz? Majd durván pépesítsük össze, kötőanyagként pedig tojást, kevés lisztet, esetleg reszelt sajtot használjunk, és olívaolajon pirított fokhagymával ízesítsük. Ezek a vegetáriánus pogácsák új szintre emelik a házi készítésű vegetáriánus burgereket! Akár előre is elkészíthetjük őket, ekkor meleg (100 Celsius fokos) sütőben hagyjuk állni egy órát, amíg elkészül a többi hozzávalót.

Ennek az ételnek az a legnehezebb része, hogy minden hozzávalónak egyszerre kell melegnek és készen lennie a konyhában. Kezdjük azzal, hogy a zsemléket kettévágjuk, és kenyérpirítóban vagy sütőben megpirítjuk. Ezután az aljat tegyük egy tányérra, kenjük meg a választott szósszal (ketchup, mustár vagy akár majonéz), majd helyezzük rá a lencse pogácsát. Ízesítsük egy kis frissen őrölt borssal, majd rétegesen helyezzük rá a zöldségeket (saláta, paradicsom szelet, uborka, hagymaszelet), a sajtot, végül a zsemle tetejét. Kész is a vegetáriánus burgerünk! Könnyen elkészíthető és könnyen fogyasztható: egy vegetáriánus klasszikus, amit újra és újra elkészíthetünk – még akkor is, ha a vendégeink nem vegetáriánusok!