Pinterest

Panzanella olajbogyóval és rukkolával

Ismerjük a panzanellát? A finom, érett paradicsomból készült olasz saláta a háztartásban fellelhető, száraz kenyérmaradékkal készül. A többi hozzávalója nem fix, sokféle variáció létezik, mi most rukkolával és olajbogyóval kombináljuk, végül hidegen fogyasztjuk.

Hozzávalók

Hozzávalók
4 személyre
800 g érett paradicsom

100 g maradék, száraz kenyér

100 g rukkola

1 gerezd fokhagyma

1 marék fekete olajbogyó

3 szár bazsalikom

6 ek olívaolaj

3 ek vörösborecet

só, bors
hozzávalók 4 személyre
800 g érett paradicsom

100 g maradék, száraz kenyér

100 g rukkola

1 gerezd fokhagyma

1 marék fekete olajbogyó

3 szár bazsalikom

6 ek olívaolaj

3 ek vörösborecet

só, bors
  1. lépés 1
    Hámozzuk meg a gerezd fokhagymát. Dörzsöljük be vele a kenyeret. Majd vágjuk darabokra, és tegyük egy tálba.
  2. lépés 2
    Vágjuk darabokra a paradicsomot, anélkül, hogy eltávolítanánk a magokat. Tegyük őket a salátástálba a kenyér mellé. Finoman sózzuk, és adjunk hozzá 4 ek. olívaolajat. Keverjük össze és hagyjuk 1 órát a hűtőben pihenni.
  3. lépés 3
    Mossuk meg és szűrjük le a rukkolát. Az olajbogyót durvára, a bazsalikomot apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a salátástálhoz a maradék olajjal és a vörösborecettel. Borsozzuk meg a salátát.
  4. lépés 4
    Fogyasztás előtt még legalább 1 órán át pihentessük a hűtőben.
Próbálja ki ezt a receptet is!
Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Grillezett tarja pitán Bon Menu Mexicana-val és salátával

    Grillezett tarja pitán Bon Menu Mexicana-val és salátával

    Csodás nyári grill recept füstös ízekkel és friss zamatokkal. Tálaljuk a grillhús falatokat grillezett pitán Bon Menu Mexicana-val és lime-os- korianderes paradicsom salsával, uborkával, illetve lilahagymával a tetején.

    FEDEZZE FEL A RECEPTET
  • Kukoricás-mangós töltött saláta

    Kukoricás-mangós töltött saláta

    Előételt keresünk a hétvégi grillezéshez? Készítsünk töltött salátát! A római saláta nagy, ropogós levelei tökéletes tortillaként szolgálnak, a sárgadinnyés-kukoricás töltelék pedig igazi felüdülést nyújt a legmelegebb nyári napokon!

    FEDEZZE FEL A RECEPTET
  • Tzatziki uborkával és zöldalmával

    Tzatziki uborkával és zöldalmával

    Mi idézhetné meg jobban Görögországot, mint a tzatziki? Most egy almával és retekkel készült változatot ajánlunk! Fogyaszthatod köretként, előételként, de akár főfogásként is!

    FEDEZZE FEL A RECEPTET

További tippek:

Ha forró az idő, a paradicsomsaláta akár minden étkezés része lehet! Könnyen és gyorsan elkészíthető, kicsik és nagyok által is kedvelt recept, amely a zöldsaláta, a tzatziki, a reszelt sárgarépa, a pácolt paprika és egyéb nyers, valamint a nyári zöldségek finom alternatívája.

A mediterrán konyha szinonimáját a Földközi-tenger medencéjében máshogy ízesítik, ahol különböző hozzávalók variálásával könnyed és teljes fogást készítenek belőle. Görögországban előszeretettel tálalják olívabogyóval, kevés lilahagymával, articsóka ízű extra szűz olívaolajjal, sőt néha dakóval, azaz sütőben készült árpakenyér kétszersülttel, amit nagy darabokra vágnak, és meglocsolják a paradicsom levével. Inkább oregánóval és mentával ízesítik, mint az olasz receptekben megszokott bazsalikommal.

Az olasz konyhában sincs hiány paradicsomsaláta receptekből! Minden a nagyon érett paradicsom leszedésével kezdődik, amit nem elég olívaolajjal megkenni. Nápolyban szívesen tesznek bele szardellat, Szicíliában pedig gyakran kombinálják naranccsal és édes hagymával. A leghíresebb olasz salátának pedig Capri adta a nevét: az insalata caprese-t paradicsomszeleteket, mozzarellát és friss bazsalikom leveleket egyesít az olasz zászló színeiben. Mindenesetre a paradicsom húsából só hatására kiszabaduló növényi víz hozzátartozik a kóstolás öröméhez: mindig egy-egy nagy darab kovászos kenyérrel itatják fel. A kovászos kenyér és a paradicsomsaláta keveréke a panzanella, egy toszkán recept, amelynek csak egy kis idő van szüksége, hogy tökéletes legyen. Egyszerűen öntsük az érett paradicsomot és a kemény kenyér darabokat egy nagy tálba, majd pácoljuk be hideg víz, olaj, só és bors keverékével. 

Egyszerű recept, melyhez mindenekelőtt jó alapanyagok kellenek! A hagyományos panzanella receptje toszkán kenyeret használ: ez a kenyér nem tartalmaz sót, mivel felvágottakkal vagy sajttal fogyasztják. Ezért ügyeljünk rá, hogy megsózzuk és összekeverjük a keveréket, hogy alaposan eloszlassuk a fűszerezést. Válasszunk jó minőségű kovászos vagy rozskenyeret, vagy egyszerűen csak megszáradt kenyeret: a panzanella kiváló pazarlás elleni recept. Utolsó tippek egy finom panzanellához:a lehető legjobb minőségű olívaolajat használjuk, ne spóroljunk a borssal és ízesítsük friss fűszernövényekkel. Ez az egyik legfinomabb vegetáriánus és no waste nyári recept!