Hasselback cukkini paradicsommal és mozzarellával
2 paradicsom
1 zacskó mozzarella
Olívaolaj
Oregánó
Tálaláshoz: rukkola
2 paradicsom
1 zacskó mozzarella
Olívaolaj
Oregánó
Tálaláshoz: rukkola
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 200 ° C -ra. Vágjuk le a cukkinik végeit. Irdaljuk be vékonyan, anélkül, hogy teljesen feleszeletelnénk őket. Ha szükséges, tegyünk két evőpálcikát a cukkinik alá.
- lépés 2Vágjuk félbe a paradicsomokat függőlegesen, majd fél szeletekre. Tegyük ugyanezt a mozzarellával. Felváltva tegyük a paradicsom és mozzarella szeleteket a cukkiniszeletek közé.
- lépés 3Helyezzük a hasselback zöldségeket egy sütőtálba, locsoljuk meg olívaolajjal, majd fűszerezzük borssal és oregánóval. Süssük nagyjából 30 percig, végül rukkolával tálaljuk.
Grillezett zöldségnyársak
A grillezéshez a húsokon kívül zöldségekből is készíthetünk nyársakat: a paradicsom, a gomba, a paprika és a hagyma ideális kiegészítői vagy akár főszereplői a nyári grillezéseknek.
Panzanella olajbogyóval és rukkolával
Ismerjük a panzanellát? A finom, érett paradicsomból készült olasz saláta a háztartásban fellelhető, száraz kenyérmaradékkal készül. A többi hozzávalója nem fix, sokféle variáció létezik, mi most rukkolával és olajbogyóval kombináljuk, végül hidegen fogyasztjuk.
Nyári zöldséges és kecskesajtos bruschetta
Könnyebb, mint egy szendvics, és gyorsabb, mint a tartine, ez a bruschetta! Néhány zöldség, némi kecskesajt és már el is készült! Fogyasszuk salátával vagy barátok társaságában előételként.
További tippek:
Az egyik legváltozatosabb nyári zöldség a cukkini: sárga, zöld, kerek vagy hosszú, szinte nem tudunk betelni ezekkel a finom zöldségekkel. A cukkini özön következménye a töltött cukkini, cukkinis rakott, pirított cukkini chorizóval, cukkinisaláta, paradicsomos-cukkinis vagy cukkinis- sajtos pite - akár köretnek, akár főételként mindig jól jön egy finom cukkinis recept!
A cukkini kedvenc hozzávalói természetesen az olívaolaj, a fokhagyma és a hagyma, valamint a kakukkfű, oregánó, rozmaring, paradicsom és padlizsán. Puha állaga miatt tökéletes sajtokkal is: mozzarella, parmezán, ementáli, kecskesajt és feta - mind ideális sütőben sült rakott cukkini készítéséhez.
A cukkini elkészítése nagyon egyszerű: ne főzzük vízben vagy gőzben, hacsak nem levest készítünk. Ez egy olyan aranyszabály, amely segít elkerülni a konyhai baleseteket. Az elkészítésének legjobb módja, ha sütőben vagy grillen sütjük meg őket. Egyszerűen szeleteljük fel hosszában vagy széltében, szórjuk meg sóval, hogy megszabaduljunk a benne lévő víztől, tegyük félre 10 percre, majd itassuk fel a felesleges folyadékot. Melegítsük elő a grillt, és pirítsuk meg pár perc alatt. Kész is a grillezett cukkini, amit az általunk választott szósszal ízesíthetünk.
Az egyszerű receptek közé sorolható a hagyományos svéd hasselback burgonya alapján készült hasselback cukkini. Ennek a receptnek az a lényege, hogy a burgonyát vékony szeletekre vágjuk, de nem teljesen vágjuk szét, így a szeletek egyben maradnak. A szeletek közé tehetünk fűszernövényeket (babérlevél, rozmaring) vagy más zöldségeket (cukkini- vagy paradicsomszeleteket). Ez az eljárás könnyen adaptálható a cukkinihez is.
A legegyszerűbb módja, ha két pálcikát helyezünk mindkét oldala mellé, amely blokkolja a kést, így nem vágjuk ketté teljesen. A hasselback cukkini sikeres elkészítéséhez elengedhetetlen a fűszerezés: pesto, aszalt paradicsompüré, bors, fűszerek, szárított fűszernövények, stb. Sütés előtt bőségesen sózzuk meg, és kenjük be olívaolajjal, majd tegyük a cukkiniket szorosan egymás mellé, mivel a sütés során során csökken a méretük. Ez a vegetáriánus finomság melegen és hidegen is fogyasztható, és biztosan az egyik kedvenc cukkini receptünk lesz!