Zöldborsós clafoutis
Hozzávalók







3 nagy tojás
20 cl tejszín
25 cl tej
80 g liszt
Metélőhagyma, menta vagy bazsalikom
diónyi vaj a sütőtálhoz
3 nagy tojás
20 cl tejszín
25 cl tej
80 g liszt
Metélőhagyma, menta vagy bazsalikom
diónyi vaj a sütőtálhoz
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
- lépés 2Szitáljuk a lisztet egy tálba. Formázzunk bele egy lyukat. Törjük fel a tojásokat és öntsük a lyukba.
- lépés 3Keverjük össze a lisztet a tojásokkal. Folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet, majd öntsük bele a tejszínt is. Sózzuk és borsozzuk meg nagyvonalúan.
- lépés 4Finoman vágjuk fel a metélőhagymát, a mentát vagy a bazsalikomot. Adjuk hozzá a keverékhez.
- lépés 5Vajazzunk ki 4 különálló clafoutis edényt vagy egy gratin tálat. Egyelő arányban vagy egyben öntsük a fagyasztott borsót a kivajazott edényekbe vagy edénybe. Öntsük rá a clafoutis keveréket.
- lépés 6Tegyük a tálat vagy tálakat a sütőbe 25 percre, gondosan figyelemmel követve a sütést: a clafoutisnak világos színűnek kell maradnia.
- lépés 7Vegyük ki clafoutis-t a sütőből, és melegen vagy hidegen tálaljuk szezonális salátával.
Ananászos sült rizs
Szezámolajjal, fokhagymával, szójaszósszal, chilivel és gyömbérrel ízesített pirított rizs recept, friss ananász kockákkal, kukoricával és zöldborsóval, újhagymával és tojásrántotta csíkokkal. Opcionálisan pirított garnéla is kerülhet rá.
Spárgás tart zöldborsóval és baconnel
A sok zöldfűszertől és a citromtól egy friss, tavaszi tart-ot kapunk, ami tökéletes recept baráti brunchhoz vagy piknikezéshez. Könnyen szállítható és jól szeletelhető.
Tavaszi finomfőzelék buggyantott tojással
Vitaminokban gazdag, újhullámos főzelék, amely után mindenki vágyakozik a tél végén. Könnyű recept, ráadásul gluténmentes is, mivel liszt nélkül készül. A kész művet pedig ízlés szerint egy-egy buggyantott tojással koronázhatjuk meg.
További tippek
Bár ez a recept ugyanolyan egyszerű, mint a cseresznyés clafoutis, nem desszertként fogyasztandó, hanem inkább előételként vagy könnyű főételként, mint a quiche.
Igen könnyű elkészíteni, attól függően, hogy mi van a hűtőnkben. Ha nincs elég egész tojásunk, ezt a receptet több tojásfehérjével vagy sárgájával is elkészíthetjük: több tojásfehérjével kevésbé zsíros és fehérjében gazdagabb, több sárgával pedig simább lesz a tészta. A clafoutis receptjét tejtermékekkel is variálhatjuk, attól függően, hogy mi van otthon. Kicserélhetjük a tejszínt ricottára, kecskesajtra vagy fokhagymás-fűszeres krémsajtra, de akár túróra vagy juhtúróra is.
A csomómentes tésztához szánjuk elég időt a liszt és a tojások összekeveréséhez, mielőtt összekevernénk a tejjel és a tejszínnel. Ha nincs elég időnk, a turmixgépben is elkészíthetjük a keveréket: liszt, tejszín, majd a tojások a tejjel - így gyorsan és csomómentesen összekeverhető az alap.
Ha nem vegetáriánus clafoutist szeretnénk, a zöldborsó mellett néhány szelet sonkát (ízléstől függően főtt sonka, pulykasonka vagy nyers sonka) vagy egy kevés lazacot és/vagy füstölt pisztrángot is tehetünk bele. Ebben az esetben legyünk óvatosak az ízesítéssel: a sonka és a füstölt hal már eleve sós, ezért óvatosan sózzuk és mértékkel borsozzuk a keveréket. További ötletek a recept megváltoztatásához: használjunk finom fűszernövényeket (petrezselyem, menta, stb, a borsóhoz minden passzol!) és egyéb fűszereket - például dinszteljünk meg egy kevés finomra reszelt fokhagymát vagy apróra vágott hagymát némi olívaolajon.