1. >Magazin
  2. >Trükkök, hogy a gyerekek megszeressék a zöldséget

Trükkök, hogy a gyerekek megszeressék a zöldséget

Sok szülő találja szemben magát azzal a problémával, hogy a gyermeke nem hajlandó zöldséget, gyümölcsöt enni. Ám ettől nem kell kétségbe esni, hiszen ez egy nagyon gyakori probléma és számos trükk áll a rendelkezésünkre, hogy még a legválogatósabb gyereket is rá tudjuk venni a zöldségek fogyasztására. Íme a leghatásosabb tippek kétségbeesett szülők számára:

1. Álcázás

Legyünk egy kicsit kreatívabbak! Ha nyersen vagy párolva nem sikerül megszerettetni egy alapanyagot, akkor rejtsük el!

A legtöbb gyerek imádja a tésztát és a szószokat. Például az alap paradicsompüré mellé főzzünk sok répát és zellerszárat is a bolognai szószba. 

A sajtszószos tésztákat gazdagíthatjuk zöldborsóval, kukoricával, de a merészebbek akár brokkolival is megpróbálhatják.

A kicsik másik nagy kedvencei a mártogatósok, ez esetben csak a képzeletünk szabhat határt. Az alap csicseriborsós humuszt gazdagíthatjuk céklával, spenóttal, karfiollal, sütőtökkel. Ráadásul friss és ropogós sárgarépa, zeller és paprika hasábokkal mártogatva is kínálhatjuk. 

A legtöbb gyerek nem tud ellenállni az édességnek, ezt kihasználva készíthetünk házi gyümölcsjoghurtot, esteleg gyümölcsös túrókrémet. Egy finom palacsintatésztába is számos egészséges hozzávalót rejthetünk:, de ne feledkezzünk meg az aduász fagyiról sem. A házi készítésű joghurtos vagy vizes alapú gyümölcsfagylaltok mellett a bátrabb anyukák kipróbálhatják zöldborsós receptünket is. Bizonyos sütemények összetevői közé ráadásul simán becsempészhető a cékla vagy a bab, így a brownie garantáltan egészséges nasivá válhat.

2. Színek, formák

Az álcázás mellett kísérletezhetünk a zöldségek változatos tálalásával is. Igaz, néhány perccel többet kell rászánnunk az ételek elkészítésére, de nincs annál jobb érzés, ha a gyermek jóízűen falja az egészséges fogásokat. Minél színesebb, annál jobb. Próbálkozzunk színes smoothie-kal. Rendezzük a tányérra vicces formákban az ételt, akár zöldségkinyomót is használhatunk a különböző formák eléréséhez.

3. Jó szülői minta

A gyerekekre igen nagy hatással van, hogy szüleiktől mit látnak: ha például a szülők az esti filmnézéshez friss zöldségsnacket ropogtatnak, sokkal valószínűbb, hogy idővel a kicsik is megkóstolják az egészséges finomságokat. A legfontosabb, hogy ne adjuk fel, kitartónak kell lenni, hiszen a gyerekek folyamatosan változnak, fejlődnek, lehet, hogy korábban a lurkó rá sem nézett a brokkolira, de később hajlandó lesz megkóstolni azt. Azonban fontos megemlíteni, hogy a kitartás nem egyenlő a tukmálással, mert ezzel viszont pont ellenkező hatást érhetünk el. Összegezve: legyünk türelmesek!