Vörösbabos brownie








150g étcsokoládé
50g barna cukor
5cl tej (normál vagy növényi)
2 db tojás
1 marék dió, mandula vagy mogyoró (ízlés szerint)
1 tk sütőport
1 ek vaníliakivonat
vaj az edény kikenéséhez
150g étcsokoládé
50g barna cukor
5cl tej (normál vagy növényi)
2 db tojás
1 marék dió, mandula vagy mogyoró (ízlés szerint)
1 tk sütőport
1 ek vaníliakivonat
vaj az edény kikenéséhez
- lépés 1Szűrjünk és öblítsünk le 1 konzerv Bonduelle vörösbabot. Törjük össze villával és úgy keverjük össze. Vízfürdőben olvasszunk fel 150 g étcsokoládét. Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra.
- lépés 2Óvatosan keverjük össze a vörösbabot 5 cl normál vagy növényi tejjel. Adjunk hozzá 2 tojást, az olvasztott csokoládét, 50 g barnacukrot, 1 ek vaníliakivonatot és 1 ek sütőport. Dolgozzuk össze kézi mixerrel.
- lépés 3Durván aprítsuk fel 1 marék diót, mogyorót vagy mandulát. Adjuk hozzá a keverékhez.
- lépés 4Vajazzunk ki egy négyzetes vagy téglalap alakú edényt. Öntsük bele a keveréket. Simítsuk el a felületét. Helyezzük a sütőbe 25 percre. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel kockákra.
Kétbabos saláta garnélával, naranccsal és rukkolával
Jöhet egy színes és gourmet fogás? A kétbabos, garnélával, naranccsal és rukkolával készült salátát akár önmagában, akár egy vacsora részeként is felszolgálhatjuk!
Édesburgonya saláta vörösbabbal, pekándióval és spenóttal
Különböző évszakok, valamint édes-sós alapanyagok találkozása egy saláta receptben! A sült édesburgonya kockák vörösbabbal, bébi spenót levelekkel és pekándióval összekeverve csodálatos alapot alkotnak, erre jöhet a balzsamecetes-mézes öntet.
Téli snack mix csicseriborsóval és vörösbabbal
Pirított fűszeres vörösbab, csicseriborsó, tökmag, mazsola, vörösáfonya keveréke. Egészséges, finom ropogtatnivaló recept egy jó film mellé vagy téli kirándulásra.
További tippek
Ki tud ellenállni egy finom csokitortának? A tortareceptek között a csokoládés desszertek sokféle változatban és formában léteznek: muffin, fondant, brownie, omlós tészta, madeleine és még sok más!
Az egyik legemblematikusabb recept a csokoládé brownie, egy sűrű és olvadós állagú, dióval, mandulával, mogyoróval vagy pekándióval gazdagított, amerikai eredetű sütemény. Míg jéteznek tojás és vaj nélküli változatok, a hagyományos brownie receptek mindegyike ugyanazokat az összetevőket tartalmazza: természetesen csokoládét (olvasztott és néha darabos állapotban), kakaóport, vajat, tojást, lisztet vagy kukoricakeményítőt (gluténmentes változathoz), barna cukrot, sütőport és egy csipet sót. De találhatunk recepteket mandulaporral vagy mogyoróporral is, a sűrűbb állag érdekében.
Egy jó csokis brownie recept mindig egy nagyon jó minőségű étcsokoládéval kezdődik! Ne felejtsük egy nagy késsel összetörni, mielőtt gőzfürdőben vagy egy nagyobb serpenyőben vajjal megolvasztjuk. A csokis brownie előnye: mindent el lehet készíteni ugyanabban az edényben, így gyorsabban rendbe tehető a konyha. Szerencsére ez a recept nem igényli a tojásfehérje felverését sem. Ahhoz, hogy az olvasztott csokoládét jól összekeverjük a tojással, porcukorral, liszttel és a többi hozzávalóval, a legjobb eszköz egy rugalmas gumi spatula lesz, amivel gyorsan összedolgozhatjuk a tésztát. Egy másik finom, de rostban és fehérjében gazdag változat, a vörösbabos brownie ugyanilyen módszerrel készül, csak főtt, házi vagy konzerv vörösbabból készült pürét is tartalmaz. Sűrűbb, ezért egy kevés tejet (tehén- vagy növényi) vagy akár élesztőt is hozzá kell adni, hogy könnyű és lágy állagú keveréket kapjunk!
A brownie receptjében az a legnehezebb, jól megsüssük, és puha süteményt kapjunk. A recept elkészítése közben kezdjük előmelegíteni a sütőt. A sütőforma előkészítése is fontos: egy téglalap alakú formát óvatosan vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon a formához. Ezután öntsük a tésztát a formába, és kövessük a receptben említett sütési időt: hosszan és alacsony lángon, vagy röviden és magas hőmérsékleten süssük a süteményt. Kísérletezzünk, hogy melyiket részesítjük előnyben! Utolsó tipp az extrán puha brownie típusú süteményekhez: amint kijöttek a sütőből, mártsuk bele egy jeges vízzel teli tálba. Ez megállítja a sütést, és sűrű és krémes állagot ad a brownie-nak. Ettől a tipptől a brownie-nk olyan sikeres lesz, mint senki másé!