1. >Receptek
  2. >Tavaszi rizottó

Tavaszi rizottó

Olaszországban tavasszal zsenge zöldségeket - többnyire borsót, spárgát vagy sárgarépát - tesznek a rizottóba, hogy minél színesebb legyen az étel.
Közepes nehézségű
4 személy
30 perc
20 perc
Hozzávalók
4 személyre
12 db zöld spárga

500 g borsó

1 sárgarépa

1 cukkini

1 szárzeller

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olívaolaj

300 g rizottó rizs

10 ml fehérbor

1 babérlevél

1 l zöldség alaplé

60 g vaj

50 g parmezán

só, bors
hozzávalók 4 személyre
12 db zöld spárga

500 g borsó

1 sárgarépa

1 cukkini

1 szárzeller

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olívaolaj

300 g rizottó rizs

10 ml fehérbor

1 babérlevél

1 l zöldség alaplé

60 g vaj

50 g parmezán

só, bors
  1. lépés 1
    Készítsük elő a zöldségeket. Hámozzunk meg 12 db zöld spárgát, fejtsünk le 500 g borsót (fagyasztottat is használhatunk), mossunk meg és vágjunk apróra 1 db sárgarépát, valamint 1 db cukkinit és 1 szárzellert. Aprítsunk fel 1 nagyobb hagymát és 1 gerezd fokhagymát.
  2. lépés 2
    Forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat. A spárga kivételével pirítsuk meg a zöldségeket, majd öntsünk hozzá 300 g Arborio rizst.
  3. lépés 3
    Öntsük fel 10 ml fehérborral és tegyünk bele egy babérlevelet. Hagyjuk, hogy a bor elpárologjon. Adjuk hozzá a borsót, 1 liter zöldség alaplevet, végül a spárgát, és főzzük 13–15 percig.
  4. lépés 4
    Vegyük le az edényt a tűzhelyről, adjunk hozzá 60 g kockára vágott hideg vajat és 50 g reszelt parmezánt. Fedjük le pár percre, majd erőteljes mozdulatokkal keverjük össze a rizst. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  5. lépés 5
    Leveses tálban, extra parmezánnal tálaljuk.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Tavaszi finomfőzelék buggyantott tojássa...

    Vitaminokban gazdag, újhullámos főzelék, amely után mindenki vágyakozik a tél végén. Könnyű recept, ráadásul gluténmentes is, mivel liszt nélkül készül. A kész művet pedig ízlés szerint egy-egy buggyantott tojással koronázhatjuk meg.

  • Spárgás tart zöldborsóval és baconnel

    A sok zöldfűszertől és a citromtól egy friss, tavaszi tart-ot kapunk, ami tökéletes recept baráti br...

  • Zöldborsós kagylótészta citrusos morzsáv...

    Zöldséges, zöldfűszeres tészta különlegesen finom ízét a citromnak köszönheti, amely nemcsak kihozza...