1. >Receptek
  2. >Spenót pestos tészta

Spenót pestos tészta

Melyik klasszikus készíthető el leggyorsabban? Amit mindenki szeret? Természetesen a tészta! A világon 600 tésztafajta létezik, így számtalan módon élvezhetjük a spenót pesztóval készült változatot!
Könnyű
4 személy
15 perc
10 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
300 g rövid tészta

1 csomag bébispenót

fél csokor bazsalikom

1 kis gerezd fokhagyma

6 ek olívaolaj

4 ek kenyérmorzsa

dekorációnak néhány szem koktélparadicsom

só, bors
hozzávalók 4 személyre
300 g rövid tészta

1 csomag bébispenót

fél csokor bazsalikom

1 kis gerezd fokhagyma

6 ek olívaolaj

4 ek kenyérmorzsa

dekorációnak néhány szem koktélparadicsom

só, bors
  1. lépés 1
    Sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően.
  2. lépés 2
    Közben készítsük el a spenót pesztót. Hámozzuk meg a fokhagyma gerezdet. Csipkedjük le a bazsalikom leveleit.
  3. lépés 3
    Helyezzük a fokhagymát egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a spenót- és bazsalikomleveleket. Turmixoljuk össze, majd tegyünk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, egy kevéske sót és borsot. Addig turmixoljuk, amíg zöld, selymes pesztót nem kapunk.
  4. lépés 4
    Befejezésül készítsük el a zsemlemorzsát. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben, és addig pirítsuk a morzsát, amíg el nem éri a kívánt színt.
  5. lépés 5
    Kóstoljuk meg a tésztát, ha szükséges, főzzük tovább. Ha megfőtt, szűrjük le.
  6. lépés 6
    Forgassuk össze a főtt tésztát a spenót pesztóval. Tálaljuk leveses tányérokban vagy egy nagyobb tálaló tálban, szórjuk meg az aranyszínű zsemlemorzsával és díszítsük koktélparadicsommal. Azonnal tálaljuk.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Spenótos kosárkák

    Spenót, tojás és szendvics kenyér. Semmi másra nem lesz szükségünk a szupergyors, spenótos kosárkák elkészítéséhez, melyek izgalmas előételként szolgálhatnak egy pikniken vagy vasárnapi brunchon.

  • Sült rizs fagyasztott spenótlevelekkel

    Az élet nem csak tésztából áll, ott van a méltatlanul elfeledett rizs! A sült rizs akár maradékokból...

  • Spenótos-kecskesajtos croque monsieur

    A méltán híres francia pirítós ötlete az ausztrál őslakosoktól ered. Franciaországban először 1910-b...

További tippek

Ahány olasz család, annyi pesto recept: mindenkinek megvan a saját változata!

A „pesto” az olasz „pestare” szóból származik, aminek jelentése „összetörni”. A "pesto genovese", az olaszországi Genova városának különlegessége; fokhagymát, fenyőmagot, bazsalikomlevelet, parmezánt, pecorino romano-t és olívaolajat tartalmaz. Hagyományosan mozsárban készítik, és hosszú tésztákkal, általában linguine-vel, spagettivel vagy trenette-el fogyasztják. A pestos tészta tehát az egyik legnépszerűbb tésztarecept Olaszországban, mivel az ínyencek és a gyerekek számára is vonzó. Zöld zöldségekkel, például zöldbabbal vagy serpenyőben párolt spenótlevéllel is tálalhatjuk. Ha van időnk, könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben, amit jégkocka tálca segítségével le is fagyaszthatunk.

Ez a hagyományos recept sokféle variációt tesz lehetővé, amint azt a spenótos pesto is mutatja. A fenyőmag helyettesíthető mandulával, mogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával. Figyelem: ha mandulát vagy más sózott diót használunk, elhagyhatjuk a fenyőmagot, de ebben az esetben adjunk hozzá egy kis sajtot, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. További lehetséges variációk: a bazsalikom egy részét medvehagymával, madársalátával vagy más salátával, esetleg rukkolával helyettesíthetjük. Vagy próbáljuk ki a 100%-ban olasz eredetű salátán, a rukkolán alapuló pestot, amit parmezánnal és fenyőmaggal készítenek. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és éppoly finom tésztával, mint grillezett hússal. A rukkola fűszeres íze feldobja a steaket!

A pestoval nem csak pestos tésztát készíthetünk! Sokféle ételhez használhatjuk, ötletekből nincs hiány: vinaigrette-ben, zöldséglevesben, majonézben, paradicsomszószban - mindig megtalálhatjuk a módját, hogyan használjuk fel a konyhában. A quiche-ek és sós piték kedvelőinek egy réteg pesto a leveles vagy omlós tésztán kellemes, könnyed ízt ad: szezontól függően érdemes megkóstolni a cukkini + pesto vagy a vékonyra szeletelt cékla és pesto párosítást.

Végül, ha maradt a spenótos pestoból, tegyük egy tiszta üvegbe, öntsünk rá vékony rétegben olívaolajat, majd szorosan zárjuk le, így 3-4 napig eltartható a hűtőben. Ez elegendő mennyiség ahhoz, hogy a heti menüben a pesto legyen a főszereplő!