1. >Receptek
  2. >Grillezett répa joghurttal és magvakkal

Grillezett répa joghurttal és magvakkal

Lepd meg magad egy friss, üdítő grill salátával a rekkenő hőségben! A joghurt és a sárgarépa kiváló választás, amit a tetejére szórt pisztációa vagy mogyoró tesz még különlegesebbé.
Könnyű
4 személy
10 perc
30 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
1 csokor kisebb méretű vagy bébirépa

fél csomag bébispenót vagy madársaláta

250 g görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

3 ek olívaolaj

1 tk kakukkfű

fél tk paprika

fél tk kurkuma, kömény vagy curry

4 ek tört mogyoró vagy pisztácia

fél citrom

só, bors
hozzávalók 4 személyre
1 csokor kisebb méretű vagy bébirépa

fél csomag bébispenót vagy madársaláta

250 g görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

3 ek olívaolaj

1 tk kakukkfű

fél tk paprika

fél tk kurkuma, kömény vagy curry

4 ek tört mogyoró vagy pisztácia

fél citrom

só, bors
  1. lépés 1
    Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra. Vágjuk le a sárgarépák szárát, de hagyjuk meg a zöld szárat a tetején. Mossuk meg a sárgarépákat folyó hideg víz alatt. Ha vastag a héjuk, hámozzuk meg őket.
  2. lépés 2
    Rendezzük őket egy rétegben egy kisebb tepsibe. Locsoljunk rá 2 evőkanál olívaolajat. Szórjuk meg kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával, fűszerekkel, szezámmaggal, végül sózzuk és borsozzuk meg. Keverjük meg egy fakanállal, hogy az illatos olaj bevonja a zöldségeket.
  3. lépés 3
    Helyezzük a tepsit 25-30 percre a sütőbe és 1-2-szer kevergessük meg a sárgarépát, hogy egyenletesen süljenek át.
  4. lépés 4
    Közben készítsük el a mártást. Keverjük össze egy tálban görög joghurtot, 1 evőkanál olívaolajat, sót és borsot.
  5. lépés 5
    Osszassuk el ezt a krémes keveréket egy sütőtál alján egy evőkanál segítségével.
  6. lépés 6
    Győződjünk meg arról, hogy a sárgarépa megsült, szúrjuk meg egy kés hegyével. Ha minden nehézség nélkül sikerül, elkészült a zöldség.
  7. lépés 7
    Rendezzük el a sült, grillezett sárgarépát a joghurtágyon. Szórjuk meg tört mogyoróval és pisztáciával.
  8. lépés 8
    Adjunk hozzá pár levél bébispenótot vagy madársalátát és ízesítsük pár csepp citromlével. Azonnal tálaljuk.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Sárgarépás gofri lágytojással

    A brunch az angol breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) összevonásából született, amely a késő délelőtti étkezéseket jelöli és egyaránt tartalmazhat sós és édes ételeket. Mi lehetne ennél ideálisabb villásreggeli recept, mint ez a sárgarépás gofri lágytojással?

  • Cukkini-sárgarépa melegszendvics

    A francia croque-monsieur vagy croque-madame akár zöldségekkel is elkészíthető! A vékonyra reszelt s...

  • Polenta-sárgarépa krokett zöldsalátával

    Ki szereti a polentát? Ez a finomság búzadarából vagy kukoricalisztből készül, és többféle módon elk...

További tippek

A sárgarépához hasonlóan sokféle zöldség megsüthető a sütőben: zeller hasábokra vágva, karfiol rózsáira bontva, édesburgonya kockákra vágva - egyszerű és könnyű módja annak, hogy a gyerekeket megismertessük a zöldségekkel, a karamellizált oldal pedig ellenállhatatlan ízt ad az ételnek. Ha még édesebb fogásra vágyunk, egy púpozott teáskanál mézet vagy juharszirupot is adhatunk az olaj- és fűszerkeverékhez. A legjobb receptek azok, amiket ízlés szerint testre szabhatunk: kömény, koriander, csipetnyi fahéj, ánizsmag - a fűszerezés csak rajtunk múlik!

A jobb időbeosztás érdekében a zöldségeket előző nap is elkészíthetjük: kenjük be a hasábokat az olaj- és fűszerkeverékkel, majd a hűtőszekrényben tároljuk. Ha nincs tepsink, használhatunk egy sütőpapírral kibélelt rácsos sütőlapot is.

Keltsük életre minden évszakban a sült sárgarépa receptjét a szezonálisan elérhető, apróra vágott fűszernövényekkel (petrezselyem, koriander, cseresznye, bazsalikom stb.), de a sütőből kivéve friss kakukkfűvel is megszórhatjuk. Hasonlóképpen, ha nem szeretjük a mogyorót, helyettesíthetjük pisztáciával, mandulával vagy 3 evőkanál szezámmaggal, amelyet sütés előtt vagy után is rászórhatunk.

És amúgy is fel kell melegíteni a sütőt, ragadjuk meg az alkalmat, hogy egyszerű és könnyű kísérőt készítsünk a finom sült sárgarépához. Használjunk csirke, pulyka vagy más fehér húst, tőkehalat vagy lazacot kevés olívaolajjal, fokhagymával és citromlével pácolva. Ez az egyszerű recept a nyári grillezéshez is tökéletes!

Végül a sült sárgarépákat nemcsak joghurtos, hanem egyéb ízletes szósszal is tálalhatjuk: kényeztessük az ízlelőbimbókat aiolival, tartárral vagy majonézzel!