1. >Magazin
  2. >Növényvédőszer maradvány-mentes zöldségek

A szupermarketekben találkozhatunk olyan friss vagy konzerv zöldségekkel, melyeket „növényvédőszer maradvány-mentes” felirattal látnak el. De mit jelent ez pontosan?

Elkötelezettség a fogyasztók egészsége és a környezet iránt

A Bonduelle-nél a "növényvédőszermaradvány-mentes" logó biztosítja, hogy a zöldségek ne tartalmazzanak kimutatható peszticidnyomokat, vagyis vegyi anyagokat (gyomirtót, rovarölő és gombaölő szereket), melyekkel a káros organizmusok (rovarkártevők, betegségek) ellen védik a növényeket.

A bolygónk egyensúlyát fenyegető környezeti és emberi kihívásokkal szembesülve számos nagy élelmiszergyártó tesz lépéseket. Ez a helyzet a Bonduelle esetében is, amely egy családi vállalkozás és több mint 160 éve a zöldségtermesztés fejlesztésén dolgozik a talaj, a víz és a levegő tiszteletben tartásával.

A "peszticidmentes" zöldség e megközelítés egyik konkrét eredménye. Ez azt jelenti, hogy zöldségeinkben nem mutatható ki vegyi anyagok maradványa. Azaz a külső, független és akkreditált laboratóriumok által elemzett adatok szerint a vizsgált termékek peszticid lerakódásának koncentrációja nem haladja meg a 0,01 mg / kg értéket. A konzerv kukorica esetében például 500 féle molekula rakódhat le, ezeket az anyagokat vizsgálják. Ezáltal a "növényvédőszermaradvány-mentes" logó abszolút garanciát jelent a fogyasztók számára.

Miben különbözik a bio címkétől?

Mindkét megközelítés ugyanazokra az eredményekre törekszik "növényvédőszer-mentes" zöldségek előállítása által. A megközelítések mindazonáltal eltérőek:

·       A biogazdálkodás az eszközök iránti elkötelezettséget jelenti: kémiai szintézisből származó növényvédőszerek nélküli zöldségtermesztést folytat. A lerakódásmentességet garantáló elemzés tehát nem kötelező, mivel a termékek a biogazdálkodás elvéből kifolyólag eleve növényvédőszer-mentesek.

·       A "növényvédőszermaradvány-mentes" logó az eredmények iránti elkötelezettséget jelenti: a gyártási ciklus végén végzett elemzéseknek garantálniuk kell, hogy a termékek valóban mentesek a lerakódásoktól. Ennek eléréséhez a Bonduelle különböző gazdálkodási gyakorlatokat alkalmaz (mechanikus gyomlálás, növényvédő- és rovargátló hálók, ellenállóbb fajtahasználat, kevésbé sűrű palántázás).