1. >Magazin
  2. >Változatos fehérjeforrások az otthoni edzéshez

Változatos fehérjeforrások az otthoni edzéshez

Gyorsan telik az idő a karantén alatt, közben pedig egyre világosabbá válik, hogy az egészségünk érdekében most is rendszeres mozgásra van szüksége a szervezetünknek. Egy kis edzés nem csak a karcsúságunk megőrzésében segít, de a munka okozta stresszt is levezethetjük vele. Annak érdekében, hogy a testmozgásnak fizikai eredménye is legyen, az étkezésre is figyelnünk kell, az edzés utáni csirkét és rizst azonban nyugodtan lecserélhetjük egy-egy változatos ízbombára, amelyekkel akár még több fehérjét vihetünk be a szervezetünkbe.

Az edzésterv összeállításakor azt is észben kell tartanunk, hogy szervezetünknek megfelelő tápanyagbevitelre van szüksége az izomépítéshez és az energia szinten tartásához. Testmozgás után tehát fontos, hogy magas fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk, hogy az értékes tápanyagok beépülhessenek izomzatunkba, az edzés pedig ezáltal ne csak szellemi, hanem fizikai megújulást is hozzon. Ezen a ponton azonban fontos leszögezni, hogy az egészséges étkezés korántsem egyenlő az unalmas, íztelen ételek fogyasztásával, így az állandó tojás-, csirke- és túróevésről nyugodtan leszokhatunk. Ezek azok a tipikus ételek, amelyeket kezdő és profi sportolók egyaránt előszeretettel fogyasztanak azt remélve, hogy a bennük található fehérje azonnal hasznosul. Az edzés utáni étkezésnek azonban nem kell ennyire unalmasnak lennie, hiszen ma már vannak olyan termékek, amelyek túlszárnyalják a „klasszikusokat”, elkészítésük egyszerű, ízüket pedig ezerféleképp kombinálhatod. Természetesen nem a fehérjeporokról van szó, hanem a tészta formájú zöldségekről. A Bonduelle Légumio zöldségtészta nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy színezéket, 100%-ban hüvelyesekből és zöldségekből készült, így glutén-, tojás- és laktózmentes, 100 grammja pedig 19-22 gramm fehérjét tartalmaz, amely bizony simán ráver a tejre, tojásra, túróra és csirkére is.

Itt találsz három húsz perc alatt elkészíthető ízletes fehérjebomba receptet, amelyek garantáltan feldobják az unalmas hétköznapi vacsorákat:

Gorgonzolás, spenótos, baconös Légumio csicseriborsó fusilli

A következő recept alapja a csicseriborsótészta, amelynek 100 grammjában 19 gramm fehérje és 9,7 gramm rost van. Ezzel szemben például 100 gramm túróban csak 15 gramm, 2 tojásban (kb. 100 gramm) pedig mindössze 14 gramm fehérje található.

Légumio vöröslencse penne sült tofuval és avokádókrémmel

Ha „edzős” étel, akkor sokaknak rögtön a csirke jut eszébe. Nem is csoda, hiszen 100 gramm csirkemellben összesen 20 gramm fehérje van. Ha pedig Légumio zöldségtésztával kombináljuk, akkor egy isteni fehérjebombát fogyaszthatunk el. A vöröslencse és répa pennének 100 grammjában 22 gramm fehérje és 8,2 gramm rost található. Csirke helyett azonban felhasználhatunk tofut is, ha épp nincs kedvünk húst enni:

Sütőtökkrémes, lazacos, pirított gombás Légumio rigatoni

Aki már régóta edz, az tudja, hogy a csirke és a tejtermékek mellett az olajos magvak fehérjetartalma is igen magas. 100 grammnyi mogyoróvaj például 21,5 gramm fehérjét tartalmaz, pont mint 100 grammnyi zöldborsó rigatoni, amelyben 21,5 gramm fehérje és 8,8 gramm rost található. Ha edzés után nem mogyoróvajat szeretnénk kanalazni, akkor dobjunk össze egy gyors lazacos Légumio zöldségtésztát: