1. >Magazin
  2. >Travel World Food Németország

Travel World Food Németország

Amikor Németországra gondolunk, általában a sör, egy nagyszerű német specialitás jut eszünkbe. De mik azok a receptek, amiket a németek különösen kedvelnek?

1- Nincs német gasztronómia kolbász nélkül

A porc a német ételek szerves része, nemcsak "eisbein"-ként (csülök), hanem húsgombócokban, felvágottakban és gyakran kolbászokban is. A borjúhús alapú fehér kolbászt vagy a marhahús alapú kolbászt főzve vagy grillezve fogyasztják. Burgonyasalátával, mustárral, zöldsalátával...vagy egyszerűen csak egy szelet kenyérrel! Ha kolbász és kenyér kombinációról beszélünk, óhatatlanuk a hot dog-ra asszociálunk! Tudtuk, hogy ez a gyorséttermi étel Frankfurtban született, mielőtt világszerte híres lett volna?

Az elmaradhatatlan kulináris különlegességek közü az egyik legismertebb a Currywurst, amely 1949-ben született Berlinben. Bár kenyérbe csomagolt kolbásznak tűnik, ez nem hot dog. Ennek a szendvicsnek a tetejére currys paradicsomszószt tesznek - innen a név, amely születése óta az egyik legkedveltebb fast food lett. Egy olyan országban, ahol a lakosság körülbelül 10%-a vallja magát vegetáriánusnak, a kolbász növényi alapú alternatívái mindig is nagyon keresettek. Például szendvicsekhez, mint ez a sárgarépás hot dog, tükörtojáshoz vagy sajttal fogyasztva - a variációk száma végtelen!

2- Csak a tészta!

Történelmileg a német konyha sok káposztát és burgonyát használt, amelyek számos hagyományos ételben megtalálhatók, mint például a grünkohl-ban (kolbászból készült fogás, számos skandináv országban és Dániában is létezik különböző neveken). A hagyományos recepteket inkább otthon, a család körében, nem az éttermekben fogyasztják a németek. Lassan viszont a hagyományos konyha ezen része kevésbé fontossá vált, és az olasz konyha sok embert csábított el. Olyannnyira, hogy manapság a tésztaételek nélkülözhetetlenfogássá váltak sok német családban. A tojás alapú tésztának is van hagyománya, és minden bizonnyal lehetővé tette az egyéb kulináris különlegességek meghonosodását. Akár gombával, csirkével és tejszínnel vagy lasagna-ként fogyasztják, nem esznek tésztát szósz nélkül a németek! Bőségesen megpakolják zöldségekkel, hússal, sajttal, különféle mártásokkal és olívaolajjal - egész Németország elfogadta és magáévá tette a tésztaételeket!

 

3- Mi lesz a desszert?

Minden német régiónak megvan a kedvenc süteménye, melyet gyakran a délutáni "Kaf-fee-zeit" nevű szünetben fogyasztanak egy csésze tea vagy kávé mellé. A tipikus német uzsonnát gyakran egy szelet gyümölcstorta (évszaktól függően bogyós gyümölcs, szilva, alma, körte) vagy egy szelet krémtorta, például feketeerdő (németül schwarzwälder kirschtorte) alkotja. Ez egy kakaós piskótalap tejszínhabbal és Kirsch vadcseresznyével a tetején: a feketeerdő torta az ország egyik leghíresebb desszertje! Fekete, piros és fehér: ez a sütemény a Fekete-erdei régió hagyományos ruháinak színével rezonál. Íme, a német gasztronómia édes oldala!