1. >Magazin
  2. >Okos tippjeink a gazdaságos főzéshez

Minden nap gazdaságosan étkezni igazi kihívás, amely sokszor tervezést igényel. Íme, tápanyagban gazdag és egészséges receptjeink az alacsonyabb költségvetésű napokra.

 

A tészta mindig jó ötlet

Ha „olcsó receptekre” gondolunk, rögtön a tészta jut eszünkbe! Spagetti, penne, farfelle: minden formában és mindenféle ízléshez találunk valamit. A zöldséges szószok különösen jól illenek hozzájuk, ráadásul rostokban gazdag lesz a fogás: gombával és csirkével, brokkolival és borsóval, vagy akár citrommal, parmezánnal és zöldbabbal is fogyaszthatjuk a tésztát, ötletekben igazán nincs hiány! A maradék pedig reszelt sajttal megszórva, sütőben finom tésztagratin-ná változtatható.

Fehérjében gazdag tojás

Az alacsonyabb költségvetésű bevásárlólista érdekében érdemes korlátoznunk az állati fehérjék mennyiségét (sonka, bacon, marhahús, szárnyashús). Ha valóban kiváló minőségű fehérjére vágyunk alacsony áron, akkor részesítsük előnyben a tojást! Keménytojás, sima rántotta, fűszernövényekkel vagy hagymával ízesített omlett, lágytojás, tükörtojás, szinte bármit el lehet készíteni belőle! Használhatjuk a töltött paradicsom és padlizsán lágyabbá tételéhez, a húsgombócok összetartásához, a zöldség gratin szilárdabbá tételéhez, a csokoládéhab egyszerű elkészítéséhez - sokoldalúsága nélkülözhetetlenné teszi a bevásárlólistán.

Hüvelyesek és rizs

Egy másik nélkülözhetetlen alapanyag a könnyű, gyors és gazdaságos főzéshez: a hüvelyesek. Vörösbab, lencse, csicseriborsó, fehérbab, vörös lencse, felezett borsó: nagy választékuk rengeteg gazdaságos recept elkészítését teszi lehetővé. A vöröslencse például alkalmas a zöldséglevesek (főleg sütőtök és sárgarépa) sűrítésére. Főzés előtt 24 órán át áztassuk be, vagy használjunk előfőzött, dobozban kapható változatot. A konzerv babok ideálisak egy finom chili con carne vagy sin carne elkészítéséhez (hús nélkül nyilvánvalóan olcsóbb lesz!) Darabolt paradicsommal párolva és tortillával, tejföllel, illetve egy csipetnyi korianderrel tálalva szintén isteni fogás és biztosan mindenkinek ízleni fog! A hüvelyes alapú ételek elkészítéséhez a konzerv csicseriborsó szintén hihetetlenül kényelmes megoldás, amelyből gnocchi és curry is készíthető. Ha viszont elegünk lenne a hüvelyesekből, egyszerű, gyors és olcsó ételeket készíthetünk rizsből is. Gombás rizottó, sárgarépás-zöldborsós piláf vagy kókuszos-zöldborsós rizs, hogy csak párat említsünk a nagyszerű receptekből. Ha van maradék rizottó, próbáljuk ki az arancinit, ezt a finom olasz rizskrokettet! Nyáron pedig a rizssaláták, ezek az egyszerű ételek ideálisak a hasunk megtöltéséhez anélkül, hogy túlságosan megterhelnénk a pénztárcánkat.

Pizzák, quiche és piték

Végül az utolsó ötletek gazdaságos receptekhez: pizzák, quiche-ek és sós piték, amelyek bárhogy variálhatók egy házilag készült tészta alap segítségével. Ezek a gyors receptek már nem is lehetnének egyszerűbbek, annál is inkább, ha bolti tésztát használunk! Az alapra (omlós, leveles vagy pizzatészta) kenhetünk paradicsomos vagy tejszínes szószt, boríthatjuk cukkini- vagy padlizsán szeletekkel, tehetünk rá szalámit, sonkát vagy sajtot, aztán mehet a forró sütőbe. Még kreatívabb megoldás, ha a pizzát gombával vagy brokkoli pürével és borsóval készítjük el. A quiche-hez nem kell mást tennünk, mint felverni három tojást 20 cl tejszínnel, majd beletenni az általunk választott tölteléket (tökéletes a maradék spenót, némi szalonna, stb. felhasználására), mielőtt ezt a keveréket a tésztával bélelt tortaformába öntenénk: a mosogatás tovább tart, mint a quiche elkészítése!

Fedezd fel további tippjeinket!