1. >Magazin
  2. >Melyik zöldség tartalmazza a legtöbb C-vitamint?

Ahogy csökken a hőmérséklet és rövidülnek a napok, a hangulatunk is mélypontra kerül. Itt az ideje, hogy fokozzuk természetes védekezőképességünk! Fókuszáljunk a C-vitaminra, melyet szervezetünk nem képes önmagától előállítani. A hiedelmekkel ellentétben nem csak a narancs és a kivi tartalmaz C-vitamint, éppen ellenkezőleg!

A zöldségek több C-vitamint tartalmaznak, mint a gyümölcsök

Vajon tisztában vagyunk vele, hogy nem a narancs tartalmazza a legtöbb C-vitamint? A listát a sárga paprika, a feketeribizli és a petrezselyem vezeti! A következő három helyet a piros paprika, a torma, és a káposzta foglalja el. Csupán ezek után következik a kivi, a párolt brokkoli, a főtt paprika, a kelbimbó és a piros bogyós gyümölcsök. Tehát nem a narancs és a citrom tartalmazza a legtöbb C-vitamint, annak ellenére, hogy nagy mennyiségben megtalálható bennük (52mg/100g, míg a petrezselyem 200mg és a sárga paprika 165mg C-vitamint tartalmaz). Egyéb, C-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó zöldségek a káposztafélék, cikória, sóska, vizitorma és spenót (forrás: Ciqual, 2009).

Még a fagyasztott zöldségek is

A fagyasztott zöldségek kismértékben elvesztik vitamintartalmukat a blansírozás vagy gőzölés során, ugyanakkor gyakran magasabb C-vitamin tartalommal rendelkeznek, mint friss állapotukban. Ennek egyszerű oka van: közvetlenül betakarítás után előkészítik és lefagyasztják őket. A friss zöldségeket ritkán fogyasztjuk el közvetlenül a betakarítás után. Leszedésük után minden egyes nappal veszítenek C-vitamin tartalmukból - amely rendkívül érzékeny a hőre, fényre, illetve oxigénre is. A Bonduelle-nél a zöldségeket érett állapotukban szedik le és azonnal megkezdik a feldolgozásukat. Tehát a Bonduelle fagyasztott zöldhüvelyű zöldbabja több C-vitamint tartalmaz, mint a frissen leszedett és 3 nap múlva megfőzött zöldbab!

Forrás: Bonduelle 2008 frontal Fluorescence study and 2008 Fresh vs. Transformed comparison

A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára

A C-vitamin - amely aszkorbinsav néven is ismert - sokféle funkciót lát el szervezetünkben: erőteljes antioxidáns, elősegíti a vas felszívódását, megvéd a bakteriális és vírusos fertőzések ellen, csökkenti a fáradtságérzetet és hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez. Szervezetünk mégsem képes egyedül előállítani: minden nap különböző zöldségek, fűszerek és gyümölcsök kombinációjával kell fedeznünk a szükségletét. Figyelem, a változatosság itt is kulcsfontosságú!