1. >Magazin
  2. >Melyik zöldségeket ne ültessük egymás mellé?

Tápanyagokban gazdag talaj, rendszeres gondoskodás és sok-sok napfény: bár minden körülmény adott a kertünkben lévő zöldségek számára, mégsem virágoznak és nem hoznak termést? Talán egyszerűen csak azért, mert ki nem állhatják a szomszédaikat.

Az erő a mennyiségben rejlik vagy mégsem?

A növénytársítási technika abban áll, hogy néhány zöldséget ugyanazon a helyen egy időben termesztünk, így mindkét fél profitálhat belőle. De legyünk óvatosak, bár egyes zöldségek természetesen védik egymást, mások nem szeretik a társaságot, és akár gyengíthetik is a szomszédaikat! Egyetlen megoldás létezik: tartsuk őket egymástól távol.

 

7 kerülendő növénytársítás

1.        A hagymafélék (fokhagyma, hagyma, póréhagyma, stb.) nem szeretik a hüvelyesek (borsó, bab, lencse, stb.) társaságát.

2.        Az uborka nem szeret közel lenni a paradicsomhoz (jobb, ha leszedés után párosítjuk őket például egy finom görög salátában vagy toszkán panzanella-ban!).

3.        A fejes saláta és egyéb saláták jobb, ha távol vannak a petrezselyemtől (inkább kapor vagy retek közelébe ültessük őket).

4.        A sárgarépa rossz szomszédja a céklának és a mentának (viszont szereti a póréhagymát, hagymát, metélőhagymát vagy koriandert).

5.        A krumplibogárra és egyéb kártékony rovarokra érzékeny burgonyát, padlizsánt és paradicsomot, jobb, ha nem együtt termesztjük. E rovarok elkerülése érdekében ültessünk fokhagymát, mely távol tartja őket, és törekedjünk a kerti biodiverzitás fenntartására.

6.        Annak ellenére, hogy ugyanabból a családból származnak, a dinnye, a tök és az uborka nem kezelik jól a családi összejöveteleket. Egymástól távol ültessük el őket, hogy elkerüljük a fajták kereszteződését...

7.        Piros retek termesztése esetén tartsuk távol a káposztát, de nyugodtan ültessük közel a babot, a borsót és a céklát.

8.        A spenót és a mángold pedig kétségkívül versenybe száll a legízletesebb zöld levelű zöldség díjáért.

 

Ez a lista természetesen csak ízelítő, ezért mindig kérjünk tanácsot, mielőtt elkészítenénk a zöldségeskert tervét!