1. >Magazin
  2. >Kertészkedjünk a holdfázisok szerint

A holdciklusnak köszönhetően egyre több kertész tudja növelni a termés volumenét. Céljuk az össztermés javítása és a kert egyensúlyának optimalizálása. Ismerjünk meg egy empirikus módszert, amely igen népszerű a természetbarát kertészek körében.

Elméletben

A Föld természetes műholdja, a Hold befolyásolja az árapályt, miért ne befolyásolná a növényeket is, amelyek főleg vízből állnak? A Hold ritmusától függően dolgozó kertészek meg vannak győződve arról, hogy az ilyen módon történő műveléssel a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben, valamint termelékenyebbek is. Ami még meglepőbb: ha bizonyos időpontokban takarítjuk be a zöldségeket, meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Palántázás, ültetés, műtrágyázás, metszés, oltás, betakarítás: a kert legfontosabb műveleteit a holdciklusoktól függően kell elvégezni a sikeres kertművelés szokásos szabályainak betartása mellett (évszakok tiszteletben tartása, talajgondozás, előnyös növénykombinációk, vetésforgó, betakarítás érett állapotban).

Gyakorlatban

A Holdnaptár számos alapvető fázist különböztet meg:

·      Az Újhold alatt általában a betakarításra és az érett zöldségek/gyümölcsök leszedésére, valamint a metszésre összpontosítsunk.

·      A Fogyóhold műtrágyázásra vagy az azonnali fogyasztásra szánt zöldségek betakarítására alkalmas időszak.

·     A növekvő fázis ideális a palántázáshoz és az oltáshoz. Ez az időszak a leveles zöldségek, a virágok és a gyümölcsök betakarítására is jó.

·    A csökkenő fázis alatt javasolt ültetni és metszeni, valamint felszedni a gyökérzöldségeket.

Ügyeljünk a "Holdcsomópontokra", amikor a Hold a legtávolabb vagy a legközelebb van a Földhöz: jobb, ha ilyenkor semmit se teszünk a kertben.

 

A Holdnaptár, mint alapvető eszköz

De hogyan működhet ez a gyakorlatban csillagászatban szerzett PhD nélkül? A Holdnaptár ellenőrzésével! Ez a kerti tervező mindenütt megtalálható a speciális magazinokban, online vagy egyes alkalmazásokban is. Az év minden napján jelzi, hogy milyen dolgok élveznek elsőbbséget és lehetővé teszi a fent említett nagyobb fázisok részleteinek nyomonkövetését a konstellációk függvényében. Például a sárgarépa elvetését például egy "gyökérnapra" kell időzíteni, és nem egy "virág" vagy "gyümölcs" dátumnál! A Holdnaptár tanulmányozására válasszunk egy nyugalmasabb kerti szezont, például a téli időszakot, és tervezzük meg a közelgő munkákat a kertben: itt az ideális pillanat, hogy újrakapcsolódjunk a természethez.