1. >Magazin
  2. >Hüvelyesek: jó a környezetnek, jó az emberiségnek

Hüvelyesek: jó a környezetnek, jó az emberiségnek

Legyen szó friss vagy konzerv zöldségekről, a hüvelyesek mindig jó választásnak bizonyulnak! Nagyszerűek a környezet és az éghajlat számára, és rengeteg tápanyagot tartalmaznak! Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a csicseriborsónak, a babnak, a lencsének és egyéb borsóféléknek milyen hatása van a környezetünk és az egészségünk szempontjából.

Mik a hüvelyesek?

Emberi vagy állati tápláléknak szánt, szárításra alkalmas szemei miatt termesztett növények. Leghíresebb képviselőik a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a felesborsó vagy a lencse, melynek többféle típusa is létezik. Az élelmiszerek történelmében a hüvelyesek ugyanolyan fontosak, mint a gabonák - búza, kukorica, rizs - mert hagyományosan ezekkel kombinálják őket. A hüvelyesek továbbá könnyen szállíthatók és tárolhatók, egyszerű a felhasználásuk, emellett nagyon táplálóak és finomak is!

Hüvelyesekkel az éghajlatváltozás ellen

Manapság az emberek világszerte újra felfedezik a hüvelyesek gazdálkodásra és környezetre gyakorolt pozitív hatását. A FAO 2016-os jelentése például számos előnyüket emelte ki. A víztakarékos hüvelyesek megkötik a levegőben lévő nitrogént, amely javítja a talaj termékenységét és csökkenti a műtrágyaigényét. Az eredmény? Csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása! A hüvelyesek alkalmasak a talajban lévő szén megkötésére, valamint elősegítik a növények és a talaj sokféleségének fenntartását. Más szóval tökéletesen megfelelnek a fenntartható gazdálkodás követelményeinek és lehetővé teszik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Hosszú eltarthatóságuk előnyt jelent az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben is. Végül pedig tele vannak fehérjékkel és megfizethetők, így több növényi eredetű fehérje szerepelhet az étrendünkben.

Egészséges élelmiszerek

Ráadásul a hüvelyesek rendkívüli tápanyagforrások. Magas a fehérjetartalmuk és ideálisak gabonával keverve. Kuszkusz (búza + csicseriborsó), minestrone (búza + bab) chili (kukorica + bab) és más híres, hagyományos ételek bizonyítják, hogy már jóval a táplálkozási szakemberek előtt tudtunk a hüvelyesek és a gabonák kombinálásának előnyeiről. Továbbá remek rost, ásványi anyag és B-vitamin források, koleszterinmentesek és alacsony glikémiás index jellemzi őket. Fogyasztásuk lehetővé teszi a húsfogyasztás csökkentését - mivel már tudjuk, hogy az intenzív gazdálkodás mennyire káros a fenntartható fejlődés szempontjából.

A konyhában

De mi a helyzet a konyhában? A hüvelyesek beáztatása gyakran elveheti a sietős szakácsok kedvét. A megoldás? Használjunk konzerv hüvelyeseket:

- A közel-keleti receptekben és a vegetáriánus étrendben is gyakran használt csicseriborsó nagyon finom salátákban, hummuszban vagy zöldségcurryben. Ne felejtsük felhasználni a konzervdobozban lévő folyadékot sem: a tojásfehérjéhez hasonlóan habverővel felvert aquafaba bármilyen mousse-ba vagy habcsókba beletehető, amivel elkerülhetjük a pazarlást!

- A lencse kiválóan alkalmas salátákba, levesekbe, főzelékekhez és más egytálételekhez.

- Ami pedig a babot illeti, mindenütt megtalálható a latin-amerikai kulináriában, de az európai egytálételekben is. Például egy finom húsos vagy vega chiliben, de mexikói salátában Bonduelle kukoricával se rossz!