1. >Magazin
  2. >Hogyan óvjuk meg télen a veteményeskert talaját ?

Nemcsak mi fázunk télen, hanem a talaj is! Azért, hogy megvédjük a hidegtől és tavasszal kevesebb dolgunk akadjon a kertben, mutatunk 3 egyszerű és természetes technikát.

 

Véget ért az az időszak, amikor a veteményeskertet elhanyagolhattuk a hideg hónapokban! A talajsüllyedés, az erózió, a fagyok és az esőzések elmossák a talajt és átformálják a felszínét: a télen parlagon heverő parcellákat meg kell védeni. Ne felejtsük a talaj ökoszisztémájából származó előnyt: a földigiliszták, apró rovarok és egyéb mikroorganizmusok bebábosodva is javítják a talaj minőségét a tavaszi munkálatok eljöveteléig.

 

1. Szalma mulcsolás

A természetben a talaj sosem fedetlen, kivéve a sivatagos területeket. A mulcsolás (talajtakarás) ezt a védelmet reprodukálja úgy, hogy ősztől tavaszig természetes takaróval borítja a talajt.

Ez a takaró hagyományosan szalmából készül, innen ered a szalma mulcsolás kifejezés. Manapság mindenféle "lélegző" növényt felhasználnak a kertészek, például levéltakarót, amely lassan bomlik le és szerves anyagokat biztosít a talaj számára. Így semmi sem akadályozza meg a komposzt elterülését a nyári műveléssel túlterhelt parcellákon.

 

2. Hullámkarton

Nincs kéznél szalma vagy falevél? Hasznosítsuk újra a kartonpapírt! Feliratok nélküli barna papírt válasszunk, amely nem tartalmaz biológiailag nem lebomló anyagokat (cellux, gépkapcsok).

Nedvesítsük be őket egy kicsit, hogy megpuhuljanak, terítsük szét őket a talajon, és tegyünk rájuk tégla vagy kő nehezéket. Az esztétikusabb végeredmény és a még hatékonyabb szalma-mulcsolás érdekében helyezzünk rá növényeket vastag rétegben. A férgek imádni fogják!

 

3. Zöld műtrágya

Végül a zöld műtrágyák - különösen a hüvelyesek - alkalmazása is ajánlott. A gyorsan növő növényeket nyár végén vagy ősz elején kell elültetnünk a talaj szerkezetének és termékenységének javítása érdekében: bükköny, sáfrány, lupinus albus, mustár, fecélia, zab, lucerna - amikor megnőnek, a gyökerük fellazítja a talajt és felszívja a mélyben található tápanyagokat. Az első magok kialakulása előtt a növényeket kivágják és a talajon hagyják, ahol természetes és hatékony mulcsot formálnak. Már előző évben érdemes arra gondolnunk, hogy a talaj természetének függvényében jövőre milyen növényeket szeretnénk egymás mellé ültetni!