1. >Magazin
  2. >Hogyan készüljünk fel az őszi termés betakarítására?

Sokunk számára az augusztus egyet jelent a vakációval, amely egybeesik a kerti főszezonnal is: rengeteg zöldség és gyümölcs vár leszedésre, illetve eltevésre. Ugyancsak itt az ideje elvetni vagy elültetni a következő szezon terményeit, miközben gondoskodnunk kell a meglévőkről.

Szüretelés

Vetés és ültetés előtt mindent le kell szüretelnünk. Augusztusban a nyári betakarítások folyamatos munkát adnak a júliusi termények után. Beérik a paradicsom, cukkini, paprika, chili, padlizsán, uborka, zöldbab, hagyma, mángold, az első zellerek és a különféle saláták, valamint a nyári póréhagyma, a kukorica és a dinnye is. Együnk finomakat, de közben fokozatosan szabadítsunk helyet a közelgő ültetés számára. Már most gondoljunk a téli időszakra: tegyünk el paradicsomszószt, lecsót és uborkát.

 

Palánták és ültetvények

Azok számára, akik nem mennek hosszú vakációra, ideje elvetni vagy elültetni az őszi és téli zöldségeket: salátákat (cikória, fríz, madársaláta, rukkola, mesclun, angelica), paszternákot, sárgarépát, téli póréhagymát és retket, fehér hagymát, spenótot, karfiolt, brokkolit, kelbimbót és a korai káposztafajtákat. Figyeljünk a hőmérsékletre és a páratartalom hiányára: ha szükséges, biztosítsunk árnyékot, könnyű talajtakarót vagy megfelelő nedvességet nekik, amíg ki nem csíráznak. Leszedtük a termést? A talaj takarmányozására használjunk zöld, organikus műtrágyát.

 

Kertgondozás

Augusztusban még nagyon meleg van: kora reggel vagy este locsoljunk, árnyékoljuk az érzékeny zöldségeket, és rendszeresen ellenőrizzük a betegségek vagy a kártevők esetleges megjelenését. Az organikus, zöld műtrágyákat virágzás után is bevethetjük és most nyerhetjük ki a magvakat a későbbi palánták számára (paradicsom, cukkini, saláta, koriander vagy turbolya). A zöldségeskertben mindig akad tennivaló!