1. >Magazin
  2. >Hogyan készítsük fel kertünket a tavaszra?

HAMAROSAN ITT A TAVASZ!

A természet hamarosan feléled, és megjelennek az első bimbók.

Elérkezett az ideális idő a veteményeskert előkészítésére: csak kövessük az alábbi útmutatót! Télen a kert álomba merül, márciusban viszont ideje kényeztetni: köszönetképpen őszig csodálatos zöldségekkel fog megajándékozni minket

1. Takarítás

Tavasszal a gyomnövények növekedni kezdenek, és a kert tele van törmelékkel, levelekkel, ágakkal és egyéb hulladékokkal, amely a téli időjárás velejárója. Itt az ideje eltakarítani őket! Ne felejtsük komposztálni ezeket a hulladékokat, amely hétről hétre tápanyagként szolgálhat a talaj számára. Ha a kertet kartonnal vagy szalmával védtük, már eltávolíthatjuk őket. A tavaszi takarításnak köszönhetően kertünk máris készen áll a magok és növények fogadására. További jótanács: ellenőrizzük a szerszámokat, és ha szükséges, tisztítsuk, javítsuk és élesítsük meg őket, magyarán álljanak munkára készen!

2. Talajápolás

A mély talajforgatás gyakorlata eltűnőben van, de továbbra is fontos, hogy szellőztessük a talajt egy széles villa vagy egyéb, környezetbarát ásó segítségével. Óvatosan végezzük a műveletet, a talaj dekompressziója vagy a föld alatti ökoszisztéma megváltoztatása nélkül. Kiegészítő réteget is adhatunk a talajhoz, például homokot, ha agyagos a terep, természetes műtrágyát, például komposztot és/vagy trágyát. Ha nyári időszak után zöld műtrágyát ültettünk (lucerna, gyökér, esfarfán, mustár, fácelia), itt az ideje, hogy egy fűnyíróval levágjuk őket, majd egy széles villával szétterítsük a talajon. Körülbelül egy hónapot kell várnunk, mielőtt ültetni kezdenénk.

3. Tervezés

Virágzó, termésben bővelkedő kertet szeretnénk? Gondoljunk a zöldségeskert kialakítására. Kérdezzük meg magunktól, hogy mit szeretnénk ebben az évben termeszteni, majd gondoljunk a vetésforgóra és az elhelyezésre: néhány tavaszi és átmeneti zöldség hamar eltűnik, míg mások egész szezonban termeszthetők. Ne felejtsük, hogy egyes zöldségek magasra nőnek (például a paradicsom) és leárnyékolják szomszédaikat: ezt néhány növény kifejezetten kedveli, míg másoknak nagyobb a napigényük. Végezetül pedig saját magokat is készíthetünk pár csíra palánta és egy vödör segítségével. A régió éghajlatától függően, kint vagy bent is tarthatjuk, de ügyeljünk a tavaszi fagyokra!