1. >Magazin
  2. >Hogyan fagyasszunk kerti zöldségeket?

Ha jó a termés, a zöldségek befőttesüvegbe vagy fagyasztóba kerülhetnek! Otthoni fagyasztás A-tól Z-ig.

Milyen zöldségek fagyaszthatók?

Szinte minden zöldséget lefagyaszthatunk, néhány kivételtől eltekintve: a salátafélék kásássá válnak, és a magas víztartalmú uborkának vagy reteknek sem tesz jót a fagyasztás. Ugyanakkor egyes zöldségek, melyek alapvetően nem szeretik a fagyasztást, főzés után jól kezelhetők. A legjobb példa erre a paradicsom, melyet coulis-formában fagyaszthatunk, vagy azután, hogy pár órán keresztül a sütőben sült (ebben az esetben érdemes vákuumtasakba tenni, mielőtt a fagyasztóba kerül).

Lépések

A legtöbb zöldség fagyasztható, de vigyázat, hogy a jó eredmény érdekében érdemes betartanunk néhány dolgot:

1.     Betakarítás és előkészítés

Az érett zöldségeket először le kell szedni, majd alaposan megmosni és előkészíteni őket. Héjak, kockára vágott zöldségek, szárak, zöldségszeletek: mindegyiket a formájától függően kell előkészítenünk.

2.     Blansírozzuk vagy sem?

Többségüket blansírozni kell, hogy deaktiváljuk az enzimeket, vagyis a zöldségek megtartsák az ízüket, a színüket, valamint a textúrájukat. A folyamat során rövid időre nagy mennyiségű forrásban lévő vízbe tesszük őket, majd hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzést és megőrizzük a zöldségek színét. A különböző zöldségeknél különböző idővel számoljunk: 1 perc a durván reszelt káposzta, 1-2 perc a borsó, 2-3 perc a spárga, 2 perc a sárgarépa szeletek, 2-3 perc a zöldbab vagy vajbab, 3 perc a karfiol- vagy brokkoli virágok és 3 perc a kelbimbó esetén. Egyes zöldségeket - például a paprikát - nem szükséges blansírozni, míg másokat, például a céklát teljesen meg kell főzni. Fagyasztás előtt minden esetben szárítsuk meg a zöldségeket egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével, mivel a víz fagyáshoz vezethet.

3.     Csomagolás és fagyasztás

A zöldségeket ezután zsírpapírral elválasztva, rétegesen helyezzük a fagyasztóba, hogy ne tapadjanak egymáshoz. Egy óra elteltével adagonként műanyag zacskóba tehetjük őket, de még jobb, ha vákuumtasakot vagy dobozt használunk. Legfeljebb 6 hónapig tárolhatók - mindaddig, amíg semmit se fagyasztunk le kétszer. Azok számára, akik nem rendelkeznek zöldségeskerttel, a szupermarketben megvásárolható fagyasztott zöldségek kiváló alternatívát jelentenek, mivel a Bonduelle-nél pontosan ugyanezen a folyamaton mentek keresztül.