1. >Magazin
  2. >Használd fel kreatívan a hüvelyeseket!

Ha valami igazán finomat ennél, valószínűleg szinte utolsóként jut eszedbe, hogy babot, borsót vagy lencsét fogyassz – pedig a hüvelyesek nemcsak egészséges és tápláló ételek, de a felhasználásukra is szinte végtelen lehetőség kínálkozik. 

Hiába tudjuk, hogy a hüvelyesek fehérje-, rost, telítetlen zsírsav-, és vitamintartalma csaknem verhetetlen, ráadásul szinte bármelyik diétás étrendbe beilleszthető, még ma is nagyon keveset fogyasztunk ezekből a zöldségekből. 

Pedig a hüvelyeseket érdemes napi rendszerességgel beépítened az étkezésedbe – különösen akkor, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, esetleg rendszeresen tartasz húsmentes napokat. A hüvelyes zöldségek rosttartalma magas, ezáltal jó hatással vannak a bélműködésre és az emésztésre, telítetlen zsírsavakat, valamint B- és E-vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, folsavat, magnéziumot és vasat is tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk segíthet az elhízás, a cukorbetegség, az emésztési gondok, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a béldaganatok megelőzésében, valamint a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

Lássuk, milyen formában fogyaszthatod ezeket a szuperfoodnak számító zöldségeket!

1. Leves: tápláló, pikáns, fűszeres - vöröslencsekrémleves

Kevés táplálóbb és ízletesebb létezik a pillanatok alatt összeüthető, pikáns, csípős fűszerekkel, curry-vel csodásan harmonizáló vöröslencsekrémlevesnél, amelyet tálaláskor ízlés szerint sült baconnel, krutonnal, esetleg pirított magvakkal bolondíthatsz meg. 

A vöröslencsekrémleves elkészítésére számtalan remek recept létezik – van, aki paradicsomszósszal, más inkább főtt répával lazítja – mi most egy olyan receptet ajánlunk, ahol a vöröslencse mellett egy másik fontos hüvelyes, a csicseriborsó kap szerepet.

2. Pörkölt: a klasszikus ízek kedvelőiek - csicseriborsópörkölt

Ha odavagy a hagyományos magyar konyháért, de szeretnél valami új és húsmentes ételt kipróbálni, akkor készíts csicseriborsópörköltet! Ha konzerv csicseriborsót használsz, akkor áztatásra és előfőzésre sincs szükség: dinszteld meg a hagymát, majd egy-két szem paradicsomból és paprikából készíts lecsós alapot a pörkölthöz! Szórd meg pirospaprikával, sóval, borssal, add hozzá a csicseriborsót, és hagyd 25-30 percig rotyogni! A kész pörköltet rizzsel vagy bulgurral és egy kevés zöldsalátával tálald!

3. Saláta: könnyű vacsora - citrusos lencsés csirkesaláta

A lencse és a narancs párosa elsőre ugyan hajmeresztőnek tűnhet, egy kis spenóttal és csirkével azonban fantasztikus ízkombinációt alkotnak egy könnyed saláta formájában. Könnyű, de laktató vacsoraként vagy ebédre is kitűnő választás lehet ez a fogás.

4. Sós palacsinta: zöldborsós-spenótos mini palacsinták kecskesajttal

Ha már unod a klasszikus lisztes palacsintát és vágysz a friss tavaszi ízekre, akkor próbáld ki különleges zöldséges palacsintánkat egy kis kecskesajttal megbolondítva! Egy zacskó fagyasztott zöldborsót főzz meg egy kis spenóttal együtt, majd a leszűrt zöldségeket egy botmixer segítségével aprítsd fel! Ez adja a tészta alapját; ezután már csak 1-2 evőkanál lisztre, egy kis szerecsendióra, egy citrom héjára, valamint egy kis parmezánra van szükséged, amit ízlés szerint sózva és borsozva el is készül a palacsinta alapja. Ha megsütötted a kis kerek lapkákat, jöhet rá a snidlinggel, citromlével kikevert kecskesajt.

+ 1 tipp: desszert: csokitorta vörösbabból

Bizony, a hüvelyesek a legfinomabb desszertek és sütemények alapjául is szolgálhatnak. Gyorsan elkészíthető, isteni, egészséges, gluténmentes sütemény – vörösbabból. Bár az alapanyagok elsőre szokatlannak tűnnek, a végeredmény magáért beszél majd, úgyhogy mindenképpen próbáld ki a vörösbabos csokitortánkat!