1. >Magazin
  2. >Egy nap a tányéron

Sokszor nem könnyű egészséges és egyben finom recepteket készíteni – a saláták és a paradicsomos tészta nem kifejezetten ínyenc fogások. Most mutatunk egy jó példát, hogyan nézhet ki egy napi étkezés!

Az étlapon: egyszerű, egészséges és finom receptek a reggelitől a vacsoráig!

Tojás és sárgarépa gofri villásreggeli stílusban

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, amely energiával tölt fel. Mindenki tudja, hogy a kiegyensúlyozott reggeli friss gyümölcsök, zöldségek, egy kis sajt, gabonapelyhek vagy kenyér fogyasztásából áll, - ezek mind nyerő kombinációk a nap indításához. Azt is tudjuk azonban, hogy néha túl későn szólal meg a vekker vagy nehéz megtalálni a motivációt, hogy reggelit készítsünk. Ma mondjuk nemet a gyors reggelire, a szokásos receptekre, ne müzlit, zabkását, granolát és 0%-os zsírtartalmú görög joghurtot együnk! Bemutatunk egy finom reggelit, hogy jó hangulatban induljon a nap!

Kezdjük a napot egy finom gofrival és egy lágytojással. Természetesen egy finom tea vagy kávé kíséretében fogyasszuk el, és ne feledkezzünk meg a gyümölcsléről sem!

A bevásárlólista:

A gofrikhoz:

125 g of citromlében marinált reszelt sárgarépa

3 tojás

50 g olvasztott vaj

250 g liszt

40 cl tej

½ csomag sütőpor

2 csipet köménymag

Só, bors

A lágytojáshoz:

4 nagyobb tojás

A recept lépései:

1. Készítsük el a gofritésztát. Törjük fel a tojásokat, és verjük fel az olvasztott vajjal.

2. Szitáljuk át a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokhoz és keverjük össze.

3. A közepében készítsünk egy mélyedést, és keverés mellett lassan öntsük bele a tejet: törekedjünk rá, hogy csomómentes masszát kapjunk. Adjuk hozzá a köményt és egy csipet sót, borsot. Figyelem, a gofritésztát akár turmixgéppel is elkészíthetjük!

4. Végül adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, és keverjük homogénre a masszát.

5. Melegítsük elő a gofrisütőt. Enyhén olajozzuk vagy vajazzuk ki és süssük meg a gofrikat: vigyázzunk, mert a tészta megemelkedik, ne tegyünk belőle túl sokat a gofrisütőbe! Addig ismételjük, amíg nem marad a masszából. 

6. Amíg a gofrik sülnek, főzzük meg a tojásokat. Tegyük őket forrásban lévő sós vízbe 3 percre, majd helyezzük hideg víz alá.

7. Tegyük őket lágytojásos poharakba, és forrón tálaljuk a sárgarépás gofrival, amit a lágytojásba mártogathatunk!

 

Quinoa saláta, kukorica, edamame és reszelt sárgarépa

Akár irodában, akár otthon ebédelünk,  mindig ugyanaz a kérdés: mi lesz az ebéd? Ötletek vagy idő hiányában gyakran elhanyagoljuk ezt az étkezést is. Ma nem így lesz! Nem kell kihagynunk az ebédet, nincs több póréhagymás quiche, gyors omlett vagy szendvics! Bemutatunk egy gyors és laktató receptet: a quinoa, kukorica, edamame és reszelt sárgarépa salátát! Könnyen elkészíthető, és akár az irodába is magunkkal vihetjük. Kiegyensúlyozott, könnyű és eredeti, ez a recept biztosan megszeretteti velünk az ebédszünetet.

A bevásárlólista:

150 g quinoa

1 doboz kukorica

200 g edamame bab

2 szál sárgarépa 

Fél citrom leve

Néhány szál metélőhagyma

Só, bors

A lépések:

1. lépés: Öblítsük le a quinoát, és főzzük sós, forrásban lévő vízben 15 percig. Csepegtessük le és hideg vízzel öblítsük le. A sárgarépát hámozzuk meg és kockázzuk fel.

2. lépés: Csepegtessük le a kukoricát és olvasszuk fel az edamame babot.

3. lépés: Egy salátás tálban öntsük össze a quinoát, a sárgarépát, a kukoricát és az edamame-ot.

4. lépés: Ízesítsük sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal. Utolsó simításként tegyünk a tetejére apróra vágott metélőhagymát. Hidegen tálaljuk.

 Tipp nagyobb étvággyal rendelkezőknek: ebbe a salátába tojást is tehetünk, akár omlettként, akár rántottaként!

Sült gnocchi és zöldségek

Kimerültünk a munkában vagy az iskolában? Szeretnénk finomakat enni anélkül, hogy túl sok időt töltenénk a konyhában? Nincs kedvünk ötleteket keresgélni az interneten, pizzát rendelni vagy tésztasalátát készíteni?

A Bonduelle receptjei közül egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető vegetáriánus ételt mutatunk be: íme, a zöldséges gnocchi! Kevesebb, mint 10 perc alatt elkészül, irány a hűtőszekrény! Viszlát konzerv levesek, gyors saláták, paradicsomos tészta vagy omlett. Zárjuk ízletes és színes étellel a napot!

A bevásárlólista:

2 zacskó burgonya gnocchi (kb. 600g)

300 g Bonduelle fagyasztott zöldbab

300 g Bonduelle fagyasztott borsó

200 g koktélparadicsom

1 vöröshagyma

3 evőkanál olívaolaj

2 szál friss bazsalikom

50 g parmezán vagy bármilyen más kemény sajt

Só, bors

A lépések:

 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Terítsük szét a gnocchit egyetlen rétegben egy tepsin vagy nagyobb sütőtálban.

2. Helyezzük a tetejére a hagymát és a koktélparadicsomot. Locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, és keverjük össze az egészet. Tegyük be a sütőbe 10 percre.

3. Vegyük ki a gnocchit a sütőből. Adjuk hozzá a még fagyott zöldbabot és borsót. Keverjük össze a tál tartalmát és tegyük vissza a sütőbe újabb 10 percre.

4. Vegyük ki az edényt a sütőből. A gnocchit merjük tányérokba, sóval, borssal, bazsalikom levéllel és reszelt parmezánnal ízesítve tálaljuk.
A zöldségben gazdag étkezés könnyen az évszakokhoz igazítható. Brokkoli, gomba, cukkini, póréhagyma, csak rajtunk múlik, milyen szezonális alapanyagot használunk! Adhatunk az ételekhez állati fehérjéket is: csirkét, sonkát vagy akár lazacot. Mi vagyunk a szakácsok, használjuk a kreativitásunkat!