1. >Magazin
  2. >A legjobb zöldségek grillezéshez

A grillezés nem csak a kolbászokról és tarjákról szól! Grillezzünk otthon vagy kempingezés közben, választhatunk teljesen vegetáriánus opciókat is. Íme, a Bonduelle kedvencei.

Paradicsom és paprika

Nehéz elképzelni a grillezést paprika nélkül! Teljesen feketére grillezve, majd lehűtve, meghámozva és szeletelve, majd olívaolajban és citromlében pácolva ízletes finomsággá válnak. Tudjuk, hogy a paradicsomok is mehetnek a grillre? Elkészíthetjük például a híres „slata méchouia” salátát, amely grillezett paprikából és paradicsomból, valamint fokhagymából, olívaolajból és fűszerekből áll. Grillezzük puhára és enyhén barnára a paradicsomokat, majd egyszerűen hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra. Érdemes kipróbálni a következő grillpartin!

Cukkini és padlizsán

Az olasz stílusú antipasti-szerű zöldségek esetében a cukkinit és a padlizsánt hosszában szeleteljük fel, egy ecset segítségével kenjük meg őket olívaolajjal, majd tegyük őket a grillre, és félidőben megforgatva addig grillezzük, amíg meg nem puhulnak és meglátszanak rajtuk a grillrács nyomai. Felszolgálhatjuk húsokhoz köretként, vagy egy salátatálban olívaolaj, ecet és citromlé, valamint fokhagyma, mogyoróhagyma és bazsalikom hozzáadásával salátát készíthetünk belőlük.

Csöves kukorica és sárgarépa

A kukoricát úgy termesztik, mintha gabona lenne, de úgy fogyasztják, mint egy zöldséget! A csöves csemegekukorica különösen Észak-Amerikában igazi klasszikus grill fogás. Főzzük az egész kukoricákat 15-20 percen keresztül, rendszeresen forgassuk meg őket, majd sós vajjal tálaljuk. De fóliatálcán is meggrillezhetjük a főtt kukoricaszemet (például kukorica konzervet), vajjal és friss fűszernövényekkel. Figyelem, egyéb egészben grillezhető zöldség a sárgarépa!

Burgonya és hagyma

A burgonyát és a hagymát közvetlenül a hamuban érdemes megsütni, alumíniumfóliába csomagolva. A burgonya esetében fajtájától és méretétől függően 25 - 45 perc sütési idővel számoljunk, és időről időre forgassuk meg a grillcsipesz segítségével - nagyon finom vajjal vagy friss fűszernövényekkel kevert tejföllel. Ami a hagymát illeti, 15-20 perc elteltével lágy és édes lesz: nagyon jól passzol grill húsokhoz, halakhoz vagy grillezett zöldségekkel készült salátához!

A saláta is grillezhető!

Mi lenne, ha kipróbálnánk a római salátát grillezve, hogy egyedi, füstös ízt kapjon? Spanyolországban és Olaszországban például így fogyasztják! Ezután már csak a szokásos módon kell megfűszereznünk vagy tálaljuk kevés tejföllel és metélőhagymával: az élvezet garantált.