1. >Magazin
  2. >A konzerv zöldségek tele vannak vitaminokkal

A konzerv zöldségek tele vannak vitaminokkal. Elmondjuk, miért igaz ez az állítás. A borsó vagy kukorica szezon viszonylag rövid, ezért csak szezonálisan élvezhetjük ezeket a zöldségeket. Konzervált állapotban azonban egész évben fogyaszthatjuk őket, anélkül, hogy veszítenének a tápértékükből.

 

Fenntartható gazdálkodásra törekszünk

- Zöldségeinket szezonálisan termesztjük,

- és érett állapotban szedjük le.

A legtöbb vitamin, ásványi anyag és rost stabilizálódik ezáltal. Az INRA* (2007) kollektív tanulmánya szerint a konzerv vagy fagyasztott zöldségek nagyobb mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat, mint a friss zöldségek (melyek egyhetes szállítási folyamaton mentek keresztül, és megszakadt a hűtőlánc).

 

Miért?

A hosszabb ellátási lánc során - a gazdálkodók, forgalmazók, értékesítők és a fogyasztók közötti többszörös szállítás miatt - a friss zöldségek vitamin és ásványianyag tartalma idővel csökken. Az érett állapotban leszedett termésnek, valamint a helyi feldolgozás és a konzerválás közötti optimális időtartamnak köszönhetően a zöldségek jobban megőrzik tápanyagtartalmukat.

 

*Forrás: « Fruits and vegetables in food; determinants of consumption ». Collective scientific expertise. INRA, Nov 2007