1. >Magazin
  2. >5 technika, amely megkönnyíti a kerti gyomlálást

Ha szép az idő, bőven terem gyomnövény! Az alábbiakban mutatunk 5 olyan technikát, amellyel elkerülhető a vegyi gyomirtók használata.

1/ Manuális gyomlálás

A legegyszerűbb megoldás! A növényeket kézzel húzzuk ki vagy speciális kéziszerszámok (gyomnövény, kapa) segítségével. A nedves talaj - például, ha esett az eső - megkönnyíti a műveletet, és lehetővé teszi a teljes gyökér eltávolítását.

 

 

2/ Gyomlálás fehér ecettel

Egy másik olcsó és egyszerű módszer, ha fehér ecetet permetezünk a nemkívánatos gyomnövényekre, lehetőleg egy napsütéses napon. Legyünk óvatosak, bár a talaj nem szívja magába az ecetet, jobb, ha nem használjunk túl sokat vagy túl gyakran, nehogy befolyásoljuk a földalatti élet egyensúlyát.

 

3/ Gyomlálás főzővízzel

Bizonyos esetekben a burgonya, a tészta vagy a rizs sós, forró főzővize elősegítheti a kert egyensúlyának fenntartását. Ez egy olyan trükk, amelyet különösen két ágyás vagy kavicsos úttest közötti réseknél érdemes bevetni.

4/ Gyomlálás mechanikusan

Ha nagy a felület - leginkább mezőgazdasági növénytermesztés esetén -, a mechanikus gyomlálás lesz a megfelelő opció. Különböző szerszámokkal (forgókapa, láncos borona) végezve lehetővé teszi a környezet hatásának csökkentését és a vízszennyezés elkerülését. A Bonduelle arra ösztönzi partnereit, hogy alternatív agroökológiai technikákat alkalmazzanak a talaj és az erőforrások fenntartására - utóbbi jelenleg a növények felületének 44%-át teszi ki.

5/ Gyomlálás szolarizációval

A profik és az amatőr kertészek is egyszerűen bevethetik a napfény erejét a gyomnövények ellen egy fekete ponyva vagy sötét színű talajtakaró vászon segítségével. Az így felforrósodott talajban a gyomnövények és sok kórokozó is elpusztul. Ezt a technikát általában ültetés előtt használják.