1. >Magazin
  2. >5 jó ok, hogy káposztát együnk

Zöld, fehér, lila, karalábé, kelkáposzta, fodroskel, kínai, kelbimbó, romanesco: annyiféle káposzta közül választhatunk, de tudtuk, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani őket? 5 érv amellett, hogy miért érdemes káposztát enni a tél során!

1. Rendkívül finom

Ki tudna ellenállni egy krémes, sajtos és aranybarnára sült karfiolos gratinnek, egy majonézes káposztasalátának, egy jó savanyúkáposztának vagy egy almás-diós lilakáposzta salátának? Nyersen vagy főve, a káposzta mindenkinek tartogat meglepetéseket. A pürésített brokkoli édes íze például jól jöhet, amikor elkezdjük a gyerekek hozzátáplálását. Ami a karfiolt illeti, főzve és nyersen is fogyaszthatjuk a karfiolrózsákat mártogatóssal, de akár reszelve is, mintha tabouleht ennénk. 

2. Megfizethető élelmiszer

Vegyük frissen vagy fagyasztva, a káposzta nemcsak olcsó zöldség, de számos étkezést kihozhatunk belőle: egy negyed lilakáposztából 3-4 embernek készíthetünk salátát! A saláta évszázadok óta nélkülözhetetlen eleme a konyhánknak, családias és gazdaságos receptek, például levesek, saláták és egytálételek fontos része.

 

3. Magas a C-vitamin tartalma

Egy adag nyers karfiol majdnem annyi C-vitamin tartalmaz, mint egy fél narancs. 250 g zöld káposzta fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének majdnem háromnegyedét! Emellett rengeteg más vitamint is tartalmaz. A brokkolinak például rendkívül magas a tápanyagtartalma: akár főtt és párolt állapotban is gazdag B9-vitaminban. Nyers állapotban B5-vitamint, főve B6-vitamint is tartalmaz.

4. Megelőzi a rákot

Az elmúlt húsz évben számos kísérletet végeztek állatokon és férfiakon egyaránt, melyek megerősítik a káposzta rendszeres fogyasztásának előnyeit a vastagbél- és gyomorrák, valamint a tüdő és nyelőcsőrák megelőzésében. Titkuk az izotiocianátok - ezek a molekulák a keresztesvirágúak rendjében vannak jelen.

 

5. Egész évben elérhető

A legtöbb káposzta ősztől tavaszig terem. Csak a kelbimbó téli zöldség: szeptembertől decemberig találhatjuk meg a zöldségespultokon - annak ellenére, hogy néhány későn virágzó fajtája márciusig elérhető. Nyáron pedig, ha nagyon vágynánk rájuk, fogyasszunk őket fagyasztott változatban!