1. >Magazin
  2. >Méregtelenítő italok

Tavasszal a magazinokban tucatszámra fellelhetők a különböző "méregtelenítő italok", azaz a zöld teától a különféle összetevőkkel, gyömbérrel, citrommal és gyógynövényekkel (menta, verbéna) ízesített vizekig. De vajon az egészséggel, ragyogó bőrrel és karcsúsággal kecsegtető ígéretek valóban megalapozottak?

Valóban hatásos?

Egy dolgot érdemes tisztázni: a májunk azért van, hogy elvégezze a méregtelenítést, ezért a méregtelenítő kúra gondolata kicsit olyan, mint egy jó fürdő. Jótékony, de nem befolyásolja a méreganyagokat. A méregtelenítő italok mindenekelőtt abban segítenek, hogy több vizet fogyasszunk a nap folyamán: emlékeztetőül, a napi vízbevitel becslések szerint 1,5-2 l (kortól, testsúlytól és az ember aktivitásától függően). Az ízesített vizek és méregtelenítő italok előnye, hogy nem tartalmaznak cukrot, és szívesebben megisszuk, mint a sima vizet. Vagyis nincs szükségünk méregtelenítő kúrára, hogy hatékonyabban hidratáljunk és variáljuk az ízeket!

Citromlé, zöld tea és gyömbér

A méregtelenítő italok receptjei gyakran ezt a három jótékony összetevőt tartalmazzák. A citrom és a lime savas íze lúgosító hatással van a szervezetre, amellett, hogy nagyon szomjoltó. Felhasználhatjuk a levét, és kezeletlen gyümölcs esetén a héját is. Egy másik gyakran használt növény a tea, pontosabban a zöld tea. Antioxidáns tulajdonságai és édes íze miatt sok gyümölccsel és fűszerrel passzol, emellett alacsony a koffeintartalma is. Az élénkítő és fűszeres ízű gyömbért érdemes lereszelni vagy vékony szeletekre vágni. Hányingert csillapító tulajdonságáról ismert, és segíti az emésztést. A mentalevél felfrissíti a leheletet, és az italokat: évszaktól függően friss mentát vagy szárított mentát is használhatunk. A méregtelenítő víz receptje egyszerű: ízlés szerint kombináljuk ezeket az alapanyagokat, majd tegyük egy kancsóba vagy üvegpalackba. Öntsük fel vízzel, és legalább 6 órán át hagyjuk állni a hűtőben. Ezek a fűszerkeverékek jól működnek főzéskor, így a házi készítésű italokban is.

Gyümölcsök és zöldségek a pazarlás ellen

Sok méregtelenítő vízben fontos szerepet töltenek be a gyümölcsök és a zöldségek. Kevésbé pazarlóan bánunk velük: az uborka szárral és édeskömény héjjal kiválóan ízesíthetjük a vizet, feltéve, hogy bio termékeket használunk. A gyümölcsöket és zöldségeket minden esetben alaposan mossuk meg használat előtt, a sárgarépát, uborkát, epret vagy málnát pedig ízlésünk vagy az adott recept szerint párosítsuk! Néhány levél verbéna, egy kis menta vagy akár bazsalikom jól illik ezekbe az italokba: eper-bazsalikom, uborka-verbéna, ezek a párosítások még finomabbak egy csepp citromlével. Jó tudni: a gyümölcsléhez képest ezek az italok elhanyagolható mennyiségű vitamint tartalmaznak. Mindannyian tudunk választani a fenti ötletek közül, ami legalább abban segít, hogy rendszeresen igyunk nagy pohár egészséges vizet!