1. >Magazin
  2. >Okos tippjeink a lokális étkezéshez

Okos tippjeink a lokális étkezéshez

A szezonális termékek fogyasztása könnyebben betartható törekvés a helyi termelők előnyben részísítésével. A felelősségteljes vásárlás nem csak a helyi gazdálkodók támogatását jelenti, hanem az étrendünk környezethez való igazítását, nem pedig fordítva. A lokális étkezés megkívánja, hogy változtassunk az étrendünkben és annak felépítésén. Olvassunk tovább, ha többet szeretnénk megtudni erről a helyi gazdaságokat támogató mozgalomról.

 

A szállítás környezetre gyakorolt hatása

Az INRA szerint az élelmiszerekből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának 17%-a a szállításból származik: a helyi termékek vásárlásakor a fogyasztók tagadhatatlan hatással vannak erre. A helyi meghatározása azonban változhat: a megyén belül van? A régión? 100 km-en belül? Vagy egyszerűen a saját országunkból származó termékek? A helyi kifejezés mögött számos definició rejtőzik attól függően, hogy hol élünk és milyen kemény a tél, mivel ez befolyásolja a hozzáférhető gyümölcsök és zöldségek minőségét. Emellett vannak olyan trópusi termékek, amelyek helyben nem beszerezhetők: a tea, kávé, fűszerek és csokoládé mind messziről származnak. Ilyen esetekben érdemes törekedni a „Marco Polo-mentességre”: ne a hajóval utazó termékeket részesítsük előnyben, hanem próbáljuk meg helyi változatokkal helyettesíteni őket. Például fogyasszunk infúziós italt a tea helyett, cikória vagy pörkölt árpa kávét a valódi kávé helyett… a lényeg, hogy törekedjünk a változatosságra!

Egyéb elosztási utak

Bár egyes szupermarketek próbálnak hozzájuk közel eső partnerektől szállítani, a helyi termelők biztosan a rövidebb utat választják, és amennyire csak lehetséges, csökkentik a közvetítők számát. Ez lehet közvetlen értékesítés (vállalkozásnak), értékesítés AMAP-nak (Termelői Mezőgazdaságot Támogató Társaság), piacon (győződjünk meg arról, hogy közvetlenül termelővel állunk kapcsolatban, nem viszonteladóval) vagy termelői boltoknak. Mindenki nyer!

Feltöltés évente egyszer

A szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása egyben azt is jelenti, hogy tudjuk, hogyan tároljuk szezonon kívül, hogy egész évben fogyaszthassuk őket! A nyári szezon különösen gyümölcsöző lehet: az almából almaszósz; sterilizált üvegekben paradicsomszósz, vagy gyümölcslekvár készülhet. Ilyenkor kell befőzni és lefagyasztani vagy konzervként eltenni őket: kérdezzük meg a helyi termelőt, hogy mikor érnek be a termékei! Minőségük és ízük csúcsán a lokális szezonális termékek extra frissek, ami még finomabbá teszi őket. Ez megmagyarázza a feldolgozó üzemek számát a mezőgazdasági területek és termelők körül, így az intenzív betakarításnak köszönhetően egész évben élvezhetjük a szezonális termékeket.