1. >Magazin
  2. >Ismerje meg a nyers zöldségek előnyeit!

Tavasszal könnyíteni szeretünk a fogásokon, és élvezni a friss zöldségek minden előnyét: tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint rostokat és enzimeket. A naponta fogyasztott nyers vagy főtt zöldségek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott és változatos étrendhez. Előételek, saláták, nyers levesek és kenhető szószok - számos módon fogyaszthatunk nyers zöldségeket. Íme, egy rövid kitekintő a nyers zöldségek és a nyers étrend világába.

Nyersen és főzve, avagy hogyan lehet variálni az élvezeteket

A nyers zöldség természetesen több vizet tartalmaz, mint a főtt. Rosttartalmának köszönhetően gyorsabban teltségérzetet biztosít. Ezenkívül több rágást igényel, ami szintén segít a jóllakottság érzésében.

A főzés csökkentheti egyes vitaminok (B-, C-, A-vitamin) mennyiségét, de növeli az antioxidáns tartalmat (a likopin tartalom 30 perces főzés után megduplázódik, így a főtt paradicsom kétszer gazdagabb antioxidánsokban, mint a nyers).

Egy másik fontos tényező: a főzés típusa. Egyes vitaminok elvesznek a forrásban lévő vízben, ezért előnyösebb, ha gőzöljük vagy pároljuk őket. Mások (például az A-vitamin) zsírban oldódnak: olajban vagy vajban szívódnak fel. A főtt és a nyers táplálék egyformán előnyös a szervezetünk számára: ha főtt sárgarépát vajjal és narancslével ízesítünk vagy reszelt sárgarépát olívaolajjal és citromlével egyaránt jót teszünk magunknak táplálkozási szempontból.

A nyers táplálék előnye

Anélkül, hogy teljes értékű nyers diétára (más néven élő táplálék diéta, amely nyers gyümölcsből, zöldségekből, gabonafélékből, csíráztatott magvakból, diófélékből, tengeri moszatból és más, kizárólag növényi eredetű termékekből áll) váltanánk, a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása igen előnyös lehet a szervezetünk számára. Ez minden évben nyilvánvaló, amikor kisüt a nap, és nyers salátákat, például zöldsalátákat vagy tzatzikit, joghurtos uborka salátát fogyasztunk. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag nyers zöldségek az értékes enzimeket is megőrzik: 42 Celsius fokig ellenállnak a főzésnek, és segítik szervezetünk működését. A csírák, magvak és zöldséglevek nagy mennyiségben tartalmaznak enzimeket: érdemes beiktatni őket az étrendbe, nem csak az ízük, hanem az egészségünk érdekében is! A vegyesen fogyasztott nyers és főtt táplálék ideális a tápanyagszükséglet kiegyensúlyozása érdekében. Mindenekelőtt azonban ne felejtsük el élvezni az ételek ízét!