1. >Magazin
  2. >3 zöldséges recept Húsvétra

Húsvétkor nem kizárólag bárányt esznek világszerte az emberek! íme, a bizonyíték: 3 tradicionális recept Európából és Latin-Amerikából kizárólag zöldségek felhasználásával.

Az ecuadori fanesca

Ecuadorban ezt a sűrű tej- és tökalapú levest általában a Húsvétot megelőző héten, de leginkább Nagypénteken készítik. De miért különleges? 12 gabonafélét (búza, árpa, hajdina, földimogyoró, csicseriborsó, lencse, kukorica, favabab, bab, stb.) tartalmaz, amely Krisztus apostolait szimbolizálja. Táplálkozási szempontból nézve a keverék gazdag növényi eredetű fehérjékben: ez nem is olyan meglepő, mivel a katolikus egyház 40 napos Húsvét előtti böjtöt ír elő, melynek során tilos a húsfogyasztás. A fanesca-t azonban tőkehallal és kemény tojással a tetején tálalják. Mint minden hagyományos recept, régióktól és családoktól függően sokféle variációval rendelkezik. Bármilyen módon készül, rendkívül hosszú előkészítést igényel a szemek áztatása, hámozása és előkészítése miatt.

A torta pasqualina

Olaszországban az egyik legjellemzőbb húsvéti étel a ligúr eredetű torta pasqualina, amely egy ízletes pite rengeteg zöldséggel (spenót, mángold, különféle fűszernövények), ricottával és keményre főtt tojással. A tojás a feltámadás egyik szimbóluma, emellett a szakácsok 33 réteg tészta felhasználásával készítik el a pitét, amely a halott és feltámadott Krisztus korát jelképezi. Ezt a fogást általában Húsvéthétfőn (Pasquetta) fogyasztják. A 20. század elején a recept átkelt az Atlanti-óceánon, és eljutott Uruguayba és Argentínába is, ahol torta pascualina néven ismert és szerecsendió hozzáadásával készítik.

A német kerbelsuppe

A leveshez visszatérve a német változat sokkal könnyebb fogás, mint az ecuadori fanesca: a kerbelsuppe fő összetevője a turbolya, amely valójában egy burgonyával sűrített zöldségleves. Ezt a rendkívül zöld levest Gründonnerstag (Zöld Csütörtök) napján fogyasztják. A turbolya adja finom és megtéveszthetetlen ízét: valódi tavaszi finomság, melyet rengeteg fűszernövénnyel és lágy főtt tojással tálalnak!