1. >Magazin
  2. >3 zöldség, amelyre érdemes figyelnünk

Hamarosan itt a vizsgák ideje! Amikor javában zajlik a vizsgaszezon, akkor is fontos a rendszeres, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás. Vajon tisztában vagyunk vele, hogy egyes ételek optimalizálhatják az agy működését?

 

 

Lencse

Legyen zöld, barna, vörös vagy akár fekete, a lencse a hüvelyesek családjának emblematikus zöldsége. Nagyon fontos táplálkozási (és kulináris) szempontból is, mivel az agy kedvenc táplálékában, szénhidrátokban gazdag, de mivel agyunk nem tudja eltárolni, rendszeresen utánpótlásra lesz szüksége. De vigyázat, a túlzott édességfogyasztás kontraproduktív hatást vált ki a hüvelyesekkel és a teljes kiőrlésű gabonával ellentétben, mivel utóbbiak fokozatosan szabadítják fel a glükózt a vérben. A lencsét salátákhoz, wrapekben vagy egyéb lencsés ételekhez használhatjuk fel! Az hüvelyes zöldségek (lencse, csicseri, vörösbab) azért is érdemelnek még több figyelmet, mert magnéziumot is tartalmaznak. Ez az ásványi anyag részt vesz a neurovaszkuláris áramlásban, ezért ez az agy másik kedvenc tápanyaga!

 

Repceolaj

Egy ideje már tudjuk, hogy az omega 3-ban gazdag olaj (például a repce és a szója) nagyon egészséges, illetve rendkívül hasznos a neuronjaink számára! Csak locsoljuk meg a salátánkat vagy sült zöldségeinket egy finom vinaigrette-el vagy egy kevéske olajjal és máris sokat tettünk az agyunk egészséges működéséért. Mivel az omega 3 számos zöldségben, zsíros halakban (szardínia, makréla, szardella, hering), valamint aszalt gyümölcsökben és diófélékben (mandula, mogyoró, dió) is megtalálható, könnyedén kombinálhatjuk az alapanyagokat és rendkívül változatos ételeket készíthetünk.

 

Spenót

A leveles zöldségfélék a B9-vitamin, más néven folsav fő forrásai. Ez az ásványi anyag alapvető fontosságú számos testi funkció szempontjából: genetikai fejlődés, sejtnövekedés, vörösvértestek képződése, immunrendszer, sebek hámosodása, stb. Amikor az agyunk teljes erőbedobással dolgozik, emlékezzünk rá, hogy a B9-vitamin meghatározó szerepet játszik az agy és az idegrendszer működésében is, különösen a neuro-mediátorok (az idegsejtek közötti hírvivők) szintézisében. Nem szeretjük a spenótot? Nem probléma! Fogyasszunk kelkáposztát, zöld salátákat, madársalátát, brokkolit és fűszernövényeket. A B9-vitamint kisebb mennyiségben megtaláljuk a citrusfélékben, hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonákban is.

 

Végül az utolsó jó tanács: ha hatékony és békés vizsgaidőszakot szeretnénk, ne felejtsünk el relaxálni és eleget aludni!