1. >Magazin
  2. >Hogyan kerüljük el a gyümölcs hulladékot?

Gyümölcsökből keletkező hulladék

Ha nem szeretnénk kidobni a sérült gyümölcsöket, próbáljuk ki az alábbi trükköket a pazarlás elkerülése érdekében!

Használjuk fel sós ételekben

Ha gyümölcsökről beszélünk, gyakran desszertre gondolunk, de mi akadálya lenne annak, hogy előételekben vagy főételekben használjuk fel édes-sós ízkombinációkat létrehozva? A gyerkőcünk nem szereti az almát? Kockázzuk fel, és keverjük zöldsalátába, dióval és kék sajttal. A családunkban senki sem rajong a kesernyés pomelóért? Tegyük ellenállhatatlanná tölgyfa salátával, avokádó szeletekkel és főtt garnélával, ízletes lime-os korianderes vinaigrettel meglocsolva. A körte vészesen megbarnult a konyhapulton? Tegyünk egy edénybe Bonduelle fagyasztott brokkolit, póréhagymát és a meghámozott körtét, öntsük fel vízzel vagy húslevessel, majd forraljuk fel. Ezután turmixoljuk össze egy kis vajjal. Az eredmény? Finom és tápláló krémleves. A fenntartható fejlődés időnként igen jóízű lehet.

Hasznosítsuk újra a sérült és csúnya gyümölcsöket

Előfordul, hogy a hosszabb ellátási lánc, a gyümölcskosárban töltött idő vagy a termelés során nagy mennyiségű sérült gyümölcs keletkezik. Ezeket megsüthetjük egy kis cukorral, lekvárt főzhetünk belőlük vagy felhasználhatjuk süteményekben. A leggyakoribb recept az almaszósz, melyet más gyümölcsökből is elkészíthetünk: kevés vízben, szükség esetén némi cukorral és fűszerekkel megfőzve. A hulladék csökkentésének másik módja a gyümölcslé vagy turmix készítése, például zöldségekkel kombinálva. Nagyon finom smoothiet kapunk, ha az érett banánt Bonduelle spenóttal, kivivel, friss gyömbérrel, tejjel és egy kis mézzel turmixoljuk össze! Ez remek megoldás lehet a csúnya gyümölcsök esetében is, melyeket a nagy szupermarketek - az élelmiszerlánc fő szereplői - lassan megtanulnak nem kidobni!

Főzzük meg a héjat

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében a héjakat is újrahasznosíthatjuk! Az alma és a körte héját, illetve magját többnyire eldobjuk, pedig finom italt készítünk belőle! Főzzük őket forró vízben körülbelül húsz percig. Forralás után jól áll neki némi citromlé, és miután leszűrtük, forrón vagy hidegen is fogyasztható. Ami a citrusfélék héját illeti, készíthetünk belőlük kandírozott citrushéjat. Végül az utolsó ötlet a sárgadinnye lekvár, amit a gyümölcs kemény, héjmentes részéből apró darabokra vágva készíthetünk el. Az ételpazarlás elleni küzdelem a tányéron kezdődik, és nemcsak pénzt takarítunk meg vele, de finom ízekkel ajándékozhat meg minket!

Az élelmiszer pazarlás ellen

Becsléseink szerint világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el. Franciaországban például az ADEME „A élelmiszer hulladékok helyzete és az élelmiszerlánc fokozatos kezelése” címmel 2016-ban készült tanulmány kimutatta, hogy évente 10 millió tonna termék kerül pazarlásra, amely mintegy 16 milliárd euró kereskedelmi veszteséget eredményez. Ugyanakkor - Franciaországban és más országokban is - ennek a veszteségnek a nagy része elkerülhető lenne, méghozzá a fogyasztók részéről is. Az élelmiszer-pazarlás a még ehető élelmiszerek eldobását jelenti. A nagy mennyiségű kidobott élelmiszer - gyümölcs, zöldség, száraz áru, hús, hal stb. - valódi kihívást jelent a környezet számára, valamint jelentős megterheléssel jár a fogyasztók és a bolygó számára.