1. >Magazin
  2. >Mi az aquafaba?

Tojás nélküli csokoládéhabot vagy habcsókot szeretnénk készíteni? Bármikor megtehetjük csicseriborsólével! Bemutatjuk a varázslatos összetevőt vegánok, tojásallergiában szenvedők vagy egyszerűen csak azok számára, akik új főzési technikákat szeretnének felfedezni.

A tojásfehérje alternatívája

Ha valaha találkoztunk az aquafabával egy doboz csicseriborsó kinyitásakor, akkor tudjuk, hogy a mostanában igen divatos hüvelyes levéről van szó. A csicseriborsó sűrű és kissé viszkózus leve - a tojásfehérjéhez hasonlóan - rendkívül gazdag fehérjében. Az eredmény: felveréskor összeáll és megkeményedik, akárcsak a felvert tojásfehérje! Ezt a meghökkentő fizikokémiai tulajdonságot egy francia férfi fedezte fel 2014-ben, és nagyon gyorsan elterjedt a vegánok között.

A csicseriborsó leve a gyakorlatban

Az aquafabával legegyszerűbben úgy főzhetünk, ha egy csicseriborsó konzerv lecsöpögtetésekor kinyerjük a folyadékot. Ez elméletileg a többi hüvelyes, például a vörösbab esetében is működik, de csicseriborsóval kapjuk a legjobb eredményt. De saját aquafabát is készíthetünk, ha előzőleg legalább 12 órán át beáztatjuk, majd megfőzzük a leöblített csicseriborsót. Ez esetben jobb, ha megvárjuk, amíg besűrűsödik a folyadék, majd hagyjuk kihűlni és felhasználás előtt a hűtőszekrényben tároljuk. További pluszpont, hogy természetes és egyben olcsó alapanyag. Bármelyik megoldást választjuk, 3 evőkanál lé 1 tojásfehérjét helyettesít. De vigyázat, az aquafabát energikusabban kell felverni, mint a tojásfehérjét, hogy hasonló eredményt kapjunk.

Tippek az aquafaba felhasználásához

A folyadék illata és íze szinte semleges, ezért bármit készíthetünk belőle, amelyhez az interneten számos receptet találunk. A leggyakoribb a habcsók - amely valóban lenyűgöző -, de ha már elsajátítottuk a technikát, a mousse-ok, macaronok, fagylaltok és egyéb tojás nélküli finomságok elkészítése gyerekjáték lesz! Sós ételeknél a csicseriborsólé például a vegán majonéz része lehet: egy kézi habverő segítségével emulgeálni kell némi zsír vagy sav hozzáadásával (ecet vagy citromlé).