1. >Magazin
  2. >Travel World Food Olaszország

Olaszországba nem csak ókori romokért, reneszánsz palotákért és műalkotásokért ajánlott elutazni, hanem a finom olasz ételekkel is érdemes megismerkednünk, ha felfedeznénk az ország kulináris különlegességeit. Északtól délig az olasz konyha rendkívül sokféle, emellett minden régiónak megvan a maga specialitása. Vegyünk részt ezen a kulináris különlegességekkel teli utazáson, ahol zöldségekkel újragondolt recepteket ismerhetünk meg! 

Északon sajtban és húsban gazdag ételek a jellemzőek. Milánóban a milánói szelet – vékony, panírozott borjúhús – kötelező fogás. Tudtuk, hogy a milánói éttermekben kizárólag egy szelet citrommal és nem tésztával tálalják? Előételnek ott a rizottó - az igazi milánói rizottó sáfrányt és marhavelőt tartalmaz.

Bolognában felvágottakat, igazi olasz parmezánt és balzsamecetet fogyasztanak, valamint hússal rétegzett lasagnát, melyet mindig egy hatalmas tálban szolgálnak fel.

A délebbre eső Róma büszke lehet arra, hogy elhozta a világnak az igazi carbonara receptet: ezt a finom, tojássárgájával, baconnel és borssal, de tejszín nélkül készült tésztát! A paradicsom szintén gyakrabban van jelen a déli országrészben, például a híres nápolyi pizza alapanyaga, amely meghódította a világot! Paradicsom, mozzarella és olívaolaj, ez a trió az olasz konyha alapjává vált, és nem csak pizzához használják. Bár a hagyományos pizza recept kenyértésztát ír elő, néhány évvel ezelőtt váratlan variáció látott napvilágot - liszt helyett karfiol alappal. Így biztosíthatjuk a gluténmentes, rostban gazdag pizzát, anélkül, hogy igazi tésztát ennénk.

A csizma lábánál fekvő Puglia elképesztő régió, melyet nemcsak a táj szépsége, de a finom ételek miatt is érdemes felkeresni! Népszerű fogás itt a bruschetta, amelynek paradicsomos változata a legismertebb, de felvágottakkal, sajttal és friss zöldségekkel is fogyasztják. Korábban száraz kenyeret használtak hozzá, de manapság már kovászosat. Paradicsommal, padlizsánnal, cukkinivel, paprikával, még akár zöldborsóval is finom ez a könnyű étel, ha nem akarunk nagy felhajtást a konyhában.

Desszertekből (olaszul il dolce) sokkal több létezik, mint a panna cotta vagy a tiramisù: ne feledkezzünk meg a jégkrémről, azaz gelato-ról sem, amelyben Olaszország világelső. De ehetünk szicíliai kandírozott gyümölcsöt, cassata-t vagy többféle ízben kapható granita-t is - mindenki megtalálja a kedvére való finomságot! A konzervatívabbak ragaszkodnak a vaníliához, csokoládéhoz vagy stracciatellához, a bátrak azonban kipróbálhatnak szokatlan ízeket is. Egyes fagylalt készítők nem félnek az innovációtól, és olyan szezonális zöldséges ízeket kínálnak, mint a cékla, borsó vagy a kukorica. Utóbbit akár otthon is elkészíthetjük! Buon viaggio!