1. >Magazin
  2. >Gyökérzöldségek

Az egyes zöldségfélék föld alatti és ehető részei, a gyökérzöldségek ismét divatba jöttek. De vajon ismerjük az összes titkukat?

Korábban gyógyító tulajdonságairól (fogfájást enyhítő, melankóliát javító) és nem az ízéről volt híres. Az enyhén fűszeres, mogyorós ízű zeller csak a 19. században vált visszatérő zöldséggé a konyhákban. Ugyanolyan jó nyersen, mint főzve, és nagyon finom remouládban mártásban fűszeres majonézzel.

A második világháború alatt sokat fogyasztott gyökérzöldség, erősen articsóka ízű. Ez a csicsóka! A rusztikus kinézetű, vékony húsú zöldség articsókaszerű ízével került be a köztudatba. Párolva, pürésítve vagy sütőben sütve is rendkívül finom.

Ne feledkezzünk meg a csodálatos sárgarépáról sem! Ez a zöldség fagyasztott vagy konzerv formában is kapható a Bonduelle-nél. Narancs színű, de csak a reneszánsz óta. Az ókorban fehér, sárga vagy lila színben ismerték. Az ízletesebb és kevésbé rostos narancssárga fajta csak a 16. században jelent meg Hollandiában a nemesítésnek köszönhetően.

A rusztikus zöldség ropogós és csípős, savanyított változata élénk, étvágygerjesztő rózsaszín színe miatt  elengedhetetlen eleme a libanoni mezzének, és jókora adag fehérrépából készül! Libanonban a rózsaszín fehérrépa a magyar savanyú uborka megfelelője. Ecettel marinálva vagy sós lében erjesztve halvány rózsaszínűvé válik a benne lévő kis mennyiségű céklának köszönhetően.

"Takarmányrépa", "jam" vagy "svédrépa" néven is ismert, és az őszi-téli időszakban legalább annyit fogyasztják nyersen, mint főzve. Ez a rutabaga! Néha összekeverik a fehérrépával, de a rutabaga és sárga húsa megfőzve a burgonyára hasonlít. Csakúgy, mint a csicsóka, háború idején az éhező emberek etetésére szolgált.