1. >Magazin
  2. >4 ok, ami miatt minden nap érdemes rostot fogyasztanod

4 ok, ami miatt minden nap érdemes rostot fogyasztanod

Elegendő rostfogyasztás a hosszú élet titka – mondhatnánk, hiszen a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak és teljes kiőrlésű gabonák számos betegség megelőzésében és legyőzésében segíthetnek. 

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért közvetlenül a vastagbélbe jutnak. Bár emészthetetlen anyagokról van szó, a testünknek mégis óriási szüksége van a megfelelő rostbevitelre: a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban található rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, serkentik a bélműködést és az emésztést, valamint segítenek az epesav sóinak és a koleszterinszint csökkentésében

A szakértők szerint egy felnőtt embernek naponta legalább 24, de inkább 30 gramm rostot kellene fogyasztania – az ajánlott mennyiségnek pedig sokan csak alig több mint a felét viszik be. 

A rostfogyasztás fontossága mellett számos érv szól, íme a 4 legfontosabb:

Rostdús táplálkozás segítségével megelőzhetők az emésztőrendszeri megbetegedések

A rostoknak nagy szerepe van a folyadék megkötésében és segítik a méreganyagok távozását a szervezetünkből – ez pedig csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát és segít más emésztőrendszeri megbetegedés megelőzésében is.

A sok rost segít a fogyásban

Ha szeretnél néhány kilótól megszabadulni, akkor mindenképpen érdemes a rostbevitelt növelned. A magas rosttartalmú ételek általában hamar teltségérzetet okoznak, így nem fogsz folyton az ételek – és főként a finomított liszteket és cukrokat tartalmazó nyalánkságok – után sóvárogni.

A rostfogyasztás stabilizálja a vércukorszintet

Vércukorszintjük stabilizálására nemcsak a cukorbetegeknek érdemes odafigyelniük, hiszen a diabétesz előszobájának is nevezett inzulinrezisztencia ma már szinte bárkinél és bármely életkorban kialakulhat. A sok rostot tartalmazó ételek lassítják az élelmiszerek szénhidráttartalmának felszívódását, ezáltal hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához is.

A megfelelő rostbevitel csökkenti a vér koleszterinszintjét

A zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében is igen nagy szerepet játszanak – a rostok ugyanis megkötik a táplálékkal felvett koleszterint, ami ezáltal sokkal kisebb mértékben szívódik fel, és a salakanyaggal együtt ki is ürül a szervezetünkből. 

Így fokozd a rostbevitelt 3 lépésben:

Ha eddig rostszegény étrenden éltél, akkor érdemes lépésenként, fokról fokra növelned a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és teljes kiőrlésű gabonák mennyiségét – ezzel elkerülheted, hogy a túl sok rost puffadást, görcsöket és akár székletürítési problémákat okozzon nálad.

 

  • Fogyassz minden nap legalább 2 alkalommal nyers zöldséget, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöket és magvakat;
  • Válts teljes kiőrlésűre: a reggeli joghurtodba dobj egy kevés korpapelyhet vagy lenmagot, fehér kenyér helyett pedig fogyassz teljes kiőrlésűt!
  • Cseréld le a köreteket: fehér rizs helyett válaszd inkább az értékes anyagokban gazdag barna rizst, próbáld ki köretként a quinoát és a kölest, a hagyományos tésztaételek helyett pedig fogyassz zöldségtésztát!
Receptek a megfelelő rostbevitelért