Töltődjünk fel energiával!

Manapság a spenótot ugyanannyira fogyasztjuk az íze, mint a tápanyagértéke miatt. A spenót a következő vitaminok forrása: B9 vitamin, C-vitamin, magnézium (nyers állapotában), A-vitamin, kálcium (főzött vagy fagyasztott állapotban). Nagy, sötétzöld levelei pozitív hatással vannak az egészségünkre. Vastartalma meglepően magas: 200 g spenót elegendő ahhoz, hogy napi vasszükségletünk 40%-át fedezze. A felszívódás növelése és a téli időszakban legyengült immunrendszer megerősítése érdekében nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztani, néhány C-vitaminnal teli zöldség és gyümölcs (narancs, citrom, paprika, stb.) társaságában.

Köszönjük, Medici Katalin!

A történet szerint Medici Katalin spenótot vitt magával a francia bíróságra, ahol „à la Florentine” készítették el a királynő szülővárosának tiszteletére. Bár néhány gyerek nem szereti, ez a növény szimbolikus zöldséggé vált a francia ételekben. Elkészítése egyszerű: ahelyett, hogy túl sok folyóvízben mosnánk meg a leveleit, tegyük inkább egy vízzel teli salátástálba és várjuk meg, amíg a tál aljára süllyednek a levelek. Ezután távolítsuk el a levelek középső, vastagabb erezetét és szárítsuk meg őket egy konyharuhával vagy salátacentrifugával. A főzés legegyszerűbb módja, ha egy serpenyőben addig pároljuk őket néhány csepp olívaolajon, amíg a levelek meg nem puhulnak. Ezután szűrjük le és óvatosan facsarjuk ki a leveleket, hogy minél több levet eltávolítsunk belőlük. A spenót forrásban lévő vízben 3-4 percig blansolható, mielőtt fagyasztóba kerülne.

Könnyű és ínyenc receptek

Spenóttal sokféle ízletes előételt készíthetünk, például kecskesajtos kosárkákat, baconös muffinokat, levest vagy a híresen finom krémes spenótot (gratinként, sajttal vagy főtt tojással készítve). Tökéletes fóliában sült csirkemellhez vagy lazacfiléhez; levelestésztába töltve feta sajttal, ha görög spanakopitát készítenénk, rizottóba, lencse curryhez, darált húshoz, ricottás cannelloniba vagy akár halpástétomhoz is. Ez a zöldség nem kizárólag téli vagy melegen elkészíthető étel. Melegebb napokon a spenót remekül kiegészíti a kecskesajtos, aszalt paradicsomos salátát egy csepp olívaolajjal és némi citromlével. Vagy összezúzhatjuk egy mozsárban némi dióval, fokhagymával és parmezánnal, hogy pestót készítsünk belőle rizshez, burgonyához vagy más gluténmentes köretekhez.