Francia termesztés

A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), a gomba unokatestvére (Agaricus campestris) az agaricaceae családba tartozik. Fiatal korában rózsaszín, érett korában barna lemezeiről ismerhető fel. Világszerte ez a leggyakrabban termesztett gombafajta. Tudta pl., hogy Franciaország a 4. legnagyobb csiperkegomba termesztő, és első a prémium kategóriában? A csiperke a 19. század végén terjedt el a párizsi régió ősi, földalatti gödreiben, ahol ideális, friss és párás körülmények uralkodtak. Vásároljuk szupermarketben vagy zöldségesnél, a fehér és barna csiperke nagyon finom, de figyelem, érdemes jól megválogatnunk őket.

Előkészítési tippek

Miután eltávolítottuk a koszos szárakat, gyorsan öblítsük le a gombákat vagy óvatosan töröljük le őket egy nedves konyharuhával. Vágjuk félbe, négy részre, vékony csíkokra, vagy ha kicsik, hagyjuk egészben őket – csakis tőlünk függ, milyen formát választunk. Majd pároljuk meg a gombákat egy fedetlen serpenyőben vajon vagy olajon. Miután a vizük elpárolgott, pároljuk tovább, hogy meggrillezzük őket. A nagyméretű csiperkegombát, pélául a Portobello-t megtölthetjük darált hússal, reszelt sajttal és fűszerekkel, majd sütőben süssük legalább 30 percig. A csiperkegomba nem tárolható sokáig – legfeljebb 4 napig áll el a hűtőben.

Receptek baráti összejövetelekhez

A friss, fagyasztott vagy konzerv csiperkegomba remek választás rizottóba, párolt ételekhez, de hétköznapibb fogásokhoz, például tésztához vagy csőben sült burgonyához, pizzához vagy póréhagymával, tojással és sajttal töltött hajdina palacsintához is. Grillezve saláták, omlettek vagy sütemények nagyszerű kiegészítője lehet.

Próbáljuk ki a görög stílusban készített csiperkegombát! Pároljuk a gombát kevés vízzel egy kisebb serpenyőben 10 percig vagy használjunk gomba konzervet.  Adjunk hozzá egy kis paradicsomszószt, ecetet, cukrot és fűszereket, majd hosszan pároljuk.

A gombát nyersen is fogyaszthatjuk, például cikória salátában dióval és sonkával vagy carpaccio formájában avokádóval, olívaolajjal, citrommal és különböző fűszerekkel.

Szúrjuk őket koktélparadicsomos nyársra és tálaljuk előételként, amellyel garantáltan azonnali sikert aratunk!