1. >1853 óta
  2. >Egy zöldebb élet

A környezetvédelem és a CSR (vállalati társadalmi felelősségvállalás) fogalmak manapság már nem számítanak újdonságnak. A Mintel kutatócég jóllétről és környezetről készített tanulmányában például arra a következtetésre jutott, hogy ezek a kifejezések 2030-ra a legerősebb fogyasztói magatartást befolyásoló tényezőkké válhatnak világszerte. A Oney Bank 2020 és 2021 között a tudatos fogyasztásról készített tanulmányt, amelyben európai ügyfeleik 90%-a állította, hogy kifejezetten a tudatos fogyasztás iránti elkötelezettségük miatt választották a céget.

A Bonduelle gyárak számos kezdeményezést indítottak, illetve új ellátási forrásokat keresnek az ökológiai lábnyom csökkentése és az energiahatékonyság javítása érdekében, hogy megfeleljenek az új fogyasztói elvárásoknak és elősegítsék az erre irányuló fogyasztói magatartás fejlődését. A kifejlesztett megoldások közül az energiamegtakarítást helyezzük előtérbe az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a helyi foglalkoztatás megőrzése és a gyárak energetikai átmenetének kezelése mellett. Ez a CSR megközelítés ambiciózus globális célokat tűz ki elénk, melyeket számos helyi szereplő támogatásával és segítségével valósítunk meg.

Egy felelősségteljesebb energetikai modell felé

A Bonduelle célja, hogy 2025-re olyan energiakeverékkel rendelkezzen, amelyben 20% megújuló energia (ez jelenleg 9,7%)! Vállalati társadalmi felelősségvállalási stratégiánk keretében olyan alternatív energiaforrásokat használunk, mint a biogáz, a biomassza és a biomasszából származó hőenergia.

Gyáraink helyben már dolgoznak ezen a célon. Például a Békéscsabán, Nagykőrösön és Nyíregyházán található üzemek a belső biogázüzemük termeléséből származó biogáz 88%-át felhasználják, így újrahasznosítják a gyárak szennyvíztisztítóban keletkezett metánt, hogy ezzel fenntartsák az anyagok körforgását. A környezetre gyakorolt hatások ellenőrzésének egyik legjobb módja tehát az innovatív technológiák használata, amely energiamegtakarítást és új munkahelyek megteremtését teszi lehetővé.

A Bonduelle Franciaországban is együttműködik a helyi partnerekkel alternatív energia témában, például Estrées-Mons-ban, ahol a gőzigény 79%-át fedezik a biomassza-alapú gőztermelésnek köszönhetõen. Az üzem továbbá a fakitermelésből származó hulladékot is felhasználja. Ezáltal évente több mint 18 000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg, valamint a fagyasztott és konzerv zöldségek előállításakor keletkező biometán 21%-át is visszanyeri. A Renescure-ban és Labenne-ban található üzemek egyéb eljárásokat is alkalmaznak, amelyekkel biogáz termelésük 97, illetve 77% -át használják fel.

Helyi kezdeményezések

A 2015 júniusában felavatott renescure-i biogáz üzemet két olyan gazda kezdeményezésére indították el, akik elhatározták, hogy a helyi Agrárkamara támogatásával javítják a régió helyzetét. Az üzem megújuló energiát termel a két gazdálkodó partner hulladékának, a helyi hatóságok zöld hulladékának és a Bonduelle gyár növényi hulladékainak köszönhetően! A zöldhulladékból (zöldséghéjak) ezután biogáz lesz.

Ezáltal évente 10 000 tonna trágyát, zöldhulladékot és maghéjat hasznosítanak. Az erjesztés során biogáz keletkezik, amely egy villamosenergiát és hőtermelést biztosító kapcsolt energiatermelő üzemet táplál.

Ennek eredményeként ez a CSR törekvés egy tisztább és fenntarthatóbb bolygó felé vezet a termelési körforgásnak és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó vállalatoknak köszönhetően. Az összes Bonduelle gyár tevékenységének jóvoltából manapság a zöldhulladékok 100%-a újrafeldolgozásra, az alapvető ipari hulladékok 73%-a pedig újrahasznosításra kerül vagy energiává alakul.