1. >Magazin
  2. >A legfinomabb grillezett zöldségek a nyári sütögetéshez

A legfinomabb grillezett zöldségek a nyári sütögetéshez

A grillezés nem csupán a húsrajongók kedvelt időtöltése, hiszen zöldségeket is ugyanúgy elkészíthetünk kerti vagy akár kirándulós sütögetés során. Húsok mellé vagy húsok helyett tehát érdemes olyan színes zöldségeket is beszerezned, amelyek kifejezetten grillbarátnak számítanak, könnyű őket elkészíteni és garantáltan sikert arathatsz velük – főleg, ha pár izgalmas köretet is készítesz melléjük. De melyek ezek a közkedvelt zöldségek és hogyan érdemes megsütni őket?

Ahogy a húsok grillezésére, úgy a zöldségekére is oda kell figyelni, nem lehet ugyanis mindegyiket egyszerűen a rácson elkészíteni. A cukkinit, padlizsánt, kaliforniai paprikát és gombát nyugodtan tehetjük a rácsra, az újkrumplit és a hagymát azonban alufóliába csomagolva süssük meg!

Cukkini

Az egyik legtutibb grill zöldség a cukkini, amely nemcsak finom lesz a grillrácson, hanem a szép barna csíkok miatt rendkívül mutatós is. Karikázzuk fel a cukkinit, kenjük meg kevés olajjal, fűszerezzük ízlés szerint és mehetnek is a grillre. Nem kell nekik sok idő, a legjobb akkor, ha a barna csíkok már megjelennek rajta, de belül még kissé roppanós.

Padlizsán

Bár a padlizsánból legtöbbször padlizsánkrémet készítünk, érdemes a kerti sütögetésekhez is becsempészni a körülbelül ujjnyi vastag karikákra vágott zöldséget. Kevés olajjal, fokhagymával, fűszerekkel javasoljuk ízesíteni, az állagát tekintve pedig a cukkinihez hasonlóak az elvárások: a sülést jelző csíkok alatt kissé roppanós belső.

Kaliforniai paprika

A piros, zöld és sárga színű paprikák remek színvilágot adhatnak az étkezéshez, nem mellesleg pedig ezek a grill zöldségek nagyon finomak a rácson megsütve. Érdemes elkerülni velük a grill legmelegebb pontját, mert hamar meg tudnak égni. Vágjuk nagyobb darabokra a paprikát, kenjünk meg fűszeres olajjal és a legjobb íz és állag érdekében nyársra tűzdelve tegyük a szén fölé!

Gomba

Grillezni az egyszerű, nagyobb fejű csiperkegombát érdemes, hiszen a gyors sütés pompásan kihozza az intenzív ízeket, a zöldség az elkészítés után mégis kissé roppanós, „nyikorgós” marad. Hámozás és mosás után a gombafejeket egészben tegyük a rácsra ügyelve, hogy ne égjenek oda, illetve, hogy a gomba tönkje ne lógjon a tűzbe.

Hagyma és újkrumpli

Ezeket a grill zöldségeket mindannyian szeretjük, elkészítésükkor azonban érdemes őket nem közvetlenül a rácsra helyezni, hanem az olajozás és fűszerezés után alufóliába csomagolni amíg át nem puhulnak. Ideális esetben a hagyma és a krumpli is kívül barnás színt kap, belül viszont istenien puha lesz.

Köret tipp

A grillezett zöldségek mellé készíthetünk grillezett húsokat, kolbászkákat, de a legegészségesebb megoldás, ha a köretbe is csempészünk zöldségeket, legfőképp hüvelyeseket. A csicseriborsó remek választás lehet, hiszen a Bonduelle Vapeur, vagyis gőzben párolt változata a konzervet kinyitva rögtön tálalásra kész, a zöldség elfogyasztásával pedig rengeteg értékes ásványi anyagot, fehérjét és rostot viszünk a szervezetünkbe.