1. >Magazin
  2. >A hüvelyesek 3+1 jótékony hatása

A hüvelyesek 3+1 jótékony hatása

A növényi élelmiszerek között nem sok olyat találunk, ami felvehetné a versenyt a hüvelyesekkel. Ezek a szuperegészséges növények 100 grammonként átlagosan 25 gramm fehérjét tartalmaznak, ami vetekszik még a húsok fehérjetartalmával is. Nem csak ezért mondhatjuk, hogy egészségesek, hanem mert rengeteg vitamint, antioxidánst és rostot tartalmaznak, élettani hatásuk pedig rendkívül kedvező. Nézzük részletesebben ezeket a jótékony hatásokat!

1. Magas rosttartalom

A magas rosttartalmú étrend, melyhez többek között a hüvelyesek is hozzájárulnak, segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában. Ennek köszönhetően az étkezést követően hosszabban kitart a teltségérzet, amely nem csak a hétköznapokon, de például fogyókúra esetén is nagyon előnyös. Ezen túl az élelmi rostokban gazdag táplálkozás hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszerinszint fenntartásához.

2. Magas fehérjetartam

Az élelmiszerekben megtalálható fehérjék rendkívül fontosak szervezetünk karbantartásában. A növényi élelmiszerek között jelentős fehérjetartalma van a gabonák és a diófélék, olajos magvak mellett a hüvelyeseknek is. A változatos és elegendő fehérjebevitel mindenki számára fontos. Ugyanakkor, ha elhatároztuk, hogy a rendszeres mozgást is beépítjük az életünkbe, azt is észben kell tartanunk, hogy szervezetünknek megfelelő tápanyagbevitelre van szüksége az izomépítéshez és az energia szinten tartásához. Sportolás után fontos az izmok regenerációjának biztosításához valamilyen fehérjetartalmú étel (pl. tejes turmix, omlett, bab vagy lencseragu) elfogyasztása, így az edzés nem csak szellemi, hanem fizikai megújulást is hoz.

3. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek

A hüvelyesek szuper B1 és B6-vitamin, pantoténsav, valamint folsavforrások, másrészt pedig olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium, cink, réz, foszfor, vas és a mangán.

+1. Változatos felhasználás

A hüvelyesek családjába tartoznak a bab-, borsó- és lencsefélék is, így számos módon belecsempészhetjük őket a mindennapi étrendünkbe. Készülhetnek belőlük levesek, krémlevesek, egytálételek, főzelékek, de gondolhatunk rájuk köret vagy saláta formájában is. Manapság nagyon népszerűek lettek a különböző krémek és mártogatósok is. Gondoljunk csak a csicseriborsó-alapú humuszokra, amelyeket számtalan ízesítéssel elkészíthetjük.

Inspiráló receptjeinket itt találod: